Objavljeno

Francuska: Dječaci u suknjama protiv seksizma u školama

U francuskom gradu Nantesu dječaci iz 27 škola protestirali su prošli petak protiv seksizma zamjenjujući hlače suknjama na jedan dan. Sudjelovali su u kampanji Ce que soulève la jupe (Lift the skirt), koju su inicirali učenici, a podržalo Ministarstvo obrazovanja, u cilju “poduzimanja mjera za promjenu svijesti i percepcije” usred diskriminacije s kojom se učenice susreću na dnevnoj bazi.

Kampanja je pokrenuta nakon izvješća Ministarstva obrazovanja, objavljenog prošlog ljeta, koje je pokazalo da dječaci kod profesora imaju povlašteni položaj. Dok su oni uvjereni da se prema svima ponašaju jednako, izvješće je pokazalo da djevojčicama pružaju manje pažnje. 

Ideja da zamjene hlače suknjama, potekla je od samih učenika. Onima koji nisu htjeli ogoliti svoje noge, ostavljena je mogućnost nošenja naljepnice s tekstom: “Ja se borim protiv seksizma, a ti?” Dječaci nisu bili obavezni sudjelovati, ali većina je podržala prosvjed. Vlasti su također potakle djevojke da obuku suknje.

“Pomislio sam da nositi suknju nije neka velika stvar, i ako učini nešto dobro… odlično”, rekao je jedan od učenika.

Oko 150 pripadnika konzervativne grupe Les Sentinelles Nantes organiziralo je kontraprosvjed nazivajući kampanju “službenom propagandom Ministarstva obrazovanja”. Francuski konzervativci su ogorčeni jer smatraju da taj potez uči djecu toleranciji prema istospolnim parovima. Spol je od prolaska novog curriculuma orjentiranog na ravnopravnost spolova sporna tema u Francuskoj. Početkom godine, učenici gotovo pola osnovnih škola u zemlji nisu bili na nastavi nakon što su roditelji dobili lažne sms-ove u kojima ih se upozorava da postoje planovi da se djecu na satovima rodne teorije uči kako da masturbiraju. [B.Z.] Buzzfeed/Policymic


Povezano