Objavljeno

Ženskoj pomoći sada prijeti zatvaranje

Udruga Ženska pomoć sada, koja već 32 godine pruža sveobuhvatnu psihološku, pravnu, socijalnu i savjetodavnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja i koja vodi prvi i jedini 24-satni SOS telefon za žrtve nasilja, kao i Prihvatni centar za žrtve nasilja, našla se u teškoj financijskoj situaciji i prijeti im gašenje.

Unatoč deklarativnim obećanjima Vlade o otvaranju još šest skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u županijama u kojima takvih skloništa nema, na što su se obvezali ratifikacijom Istanbulske konvencije, obiteljska zaštita podbacuje i s postojećim skromnim kapacitetima.

Stvarno smo očajni. Radimo više od tri desetljeća, ali ovako ugroženi do sada nismo nikada bili. Ni od države, ni od Županije, ni od Grada nismo dobili obećani novac bez kojeg ne možemo živjeti. Ako ga hitno ne dobijemo – morat ćemo staviti ključ u bravu, žrtve nasilja neće imati kamo, a naše dvije djelatnice imaju ugovor samo do 31. kolovoza, nakon toga će morati na burzu. Opstanak nam je ugrožen,” objašnjavaju iz udruge.

Udruga je ove godine zaprimila u ožujku, po sklopljenom Ugovoru s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na rok od tri godine, prvu ratu od 135.000 kuna u iznosu od 270.000 kuna, koliko je ugovorom dogovoreno za svaku godinu. Međutim, do 30. lipnja nisu zaprimile više ništa ni od Ministarstva, ni Grada, ni županije.

“Donacije koje smo zatražili od većih organizacija su nam odbijene s obrazloženjem da zbog Covida-19 ne mogu do daljnjega dijeliti sredstva,” kazala je Marijana Zrinka Jegrišnik, predsjednica udruge.

Molimo i apeliramo na javnost da nam se pomogne kako ne bismo bili prisiljeni zatvoriti vrata našeg skloništa i savjetovališta. Iako je Istanbulska konvencija ratificirana i po njoj je država dužna financijski osigurati sredstva za rad skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve nasilja, do danas kod nas to nije zaživjelo,” dodaje Jegrišnik.

Uključite se u akciju za spas udruge i njihovih korisnica! Donacije možete uplatiti na žiro račun udruge:

IBAN: HR 8023600001101243228
OIB: 27068483295


Povezano