Objavljeno

Skladateljica preoblikovala ultradesnu propagandu u feministički video

Foto: Facebook

Hrvatska skladateljica Sara Glojnarić, koja je ovog ljeta magistrirala na Državnoj visokoj školi za glazbu i izvedbene umjetnosti u Stuttgartu, sudjelovala je na cijenjenom ljetnom tečaju suvremene glazbe u Darmstadtu, gdje je u sklopu radionice “Discontinuity” pod vodstvom Michaela Maierhofa prezentirala svoj video rad #POPFEM, nastao u suradnji s njemačkom videoumjetnicom Binhom Haase.

#POPFEM Sara opisuje kao feministički videorad na temu pobačaja, usvajanja mizoginije i kulture silovanja. Sav materijal pronašla je na YouTubeu pregledavajući više od 200 sati sadržaje ekstremno desnih grupacija i pojedinaca u Americi.

“Kada je čovjek tako dugo izložen takvim sadržajima, počne u jednom trenutku sumnjati u svoju normalnost, jer njihova je metoda stavljanje znanstvenih činjenica u vlastite kalupe kojima dokazuju svoju ‘istinu’. Ja sam metodu njihove manipulacije okrenula protiv njih i izrezivala riječ po riječ stvarajući tako novi tekst i sadržaj koji predstavlja ono što je za mene istina,” objašnjava Sara.
Rad je nagrađen jednom od najprestižnijih nagrada u svijetu suvremene glazbe – Kranichsteiner Musikpreis. “To je nagrada koja otvara put internacionalnoj karijeri i presretna sam što sam je dobila,” kazala je Sara, kojoj već i sada ne manjkaju narudžbe, a u veljači ove godine imala je zapažen nastup na festivalu Eclat u Stuttgartu gdje je Trio Catch svirao njezinu skladbu Sugarcoating 2, koju će u Hrvatskoj najesen moći čuti i publika Glazbene tribine HDS-a u Opatiji, dok će njezina bajkovita dječja opera “Žabica kraljica” na proljeće biti ponovno izvedena i na sljedećem Muzičkom biennaleu Zagreb.

Sara već surađuje i sa svjetski renomiranim ansamblima kao što su Musikfabrik i Neue Vokalsolisten, a iz Salzburga je dobila narudžbu nove komorne opere koja će biti praizvedena sljedeće jeseni. Večernji list

POGLEDAJTE:


Povezano