Objavljeno

Skandinavske redateljice dominirale festivalom Prix Europa

U Berlinu je od 18. do 25. listopada bilo održano 28. izdanje festivala Prix Europa, na kojem se svake godine nagrađuje najbolja europska televizijska, radijska i online produkcija, a ovaj su se put u kategoriji dokumentarnog filma posebno istakle skandinavske redateljice.

Tako je za najbolji televizijski dokumentarac proglašen švedski film No Burqas Behind Bars (2012) autorice Nime Sarvestani, koji prati živote 40 žena u afganistanskom zatvoru Takhar, zatočenih zbog zaljubljivanja ili bijega od nasilnih muževa, čime se prikazuje na koji se način navodni ‘moralni zločini’ koriste kako bi se kontrolirali životi žena u Afganistanu.

Posebne pohvale u ovoj kategoriji dobili su filmovi The Agreement (2014) danske redateljice Karen Stokkendal Poulsen te još jedan švedski naslov I Stop Time (2014) autorice Gunille Bresky. The Agreement pruža jedinstven pogled na suvremenu diplomaciju, prateći pregovore između predstavnika Srbije, Kosova i Europske Unije, dok I Stop Time na zanimljiv način ponovno upotrebljava snimke ruskog kinematografa Vladislava Mikoše kako bi stvorio vizualni memoar Drugog svjetskog rata.

Vrijedi još spomenuti i BBC-jev film The Unspeakable Crime: Rape (2013) redatelja Sare Hardy i Bluea Ryana, koji je dobio posebnu pohvalu za najbolji europski televizijski program o aktualnim događajima, a dokumentira rad u referalnom centru za seksualno zlostavljanje St. Mary u Manchesteru, tako rasvjetljujući različite aspekte čina silovanja i njegovih posljedica. [I.M.Ž.] Dokumentarni.net


Povezano