Objavljeno

Žene s mlađim partnerima i dalje filmski raritet

Unatoč kultnoj gospođi Robinson koja je prije tolikih godina osvojila publiku, romansa između starije žene i mladića danas je rijetka pojava na filmskom platnu. O tome, između ostalog, svjedoče reakcije na film The Dressmaker, u kojemu se četrdesetogodišnja Kate Winslet upušta u vezu s mlađim Liamom Hemsworthom.

Winslet je u intervjuima izrazila čuđenje zbog medijske usmjerenosti na dobnu razliku, čemu nije pomogla niti izjava njezinog kolege kako se najprije brinuo hoće li zajedničke scene biti čudne.

Nasuprot tim ‘čudnim’ odnosima starijih žena s mlađim muškarcima, kinematografija je prepuna kontrastnih dobnih omjera nad kojima se malo tko zgražao, primjerice: Robert Redford i Kristin Scott Thomas u Šaptač konjima (62:38), Jack Nicholson i Helen Hunt u Bolje ne može (62:34), Clint Eastwood i Rene Russo u Na vatrenoj liniji (63:39), ili pak Bill Murray i Scarlett Johanson u Izgubljeni u prijevodu (53:19). U slučaju posljednjeg, odnos se zadržao na razini dvosmislenog flerta, za što je vjerojatno značajna i činjenica da je redateljica žena, Sofia Coppola, a Winsletinu  dobnu ‘prednost’ 40:25, također je omogućila redateljica, Jocelyn Moorhouse.

Realne dobne razlike ne moraju nužno odgovarati razlikama pretpostavljenima u filmu, stoga sedamdesetogodišnji Harrison Ford još uvijek može glumiti sredovječne likove, a razlika između Winslet i Hemswortha zamišljena je kao nešto manja. Ipak, važno je natuknuti da filmski zapleti u pravilu zanemaruju dob starijeg muškarca, dok je ženska zrelost često okosnica radnje.

Winslet je u tom smislu postala svojevrsna ikona, budući da je ranije glumila u filmu Žena kojoj sam čitao, a zanimljivo je da je njezin lik pretrpio više kritike koja se odnosila na pedofiliju, nego na činjenicu da je za vrijeme Drugog svjetskog rata bila čuvarica koncentracijskog logora. Slične je komentare doživio i lik Isabelle HuppertLa pianiste. 

Razdoblje koje je popratilo Diplomca donijelo je niz filmova slične tematike poput Summer of ’42, no danas prevladavaju komedije kao što su Cougar Inc ili Milf u kojima nalazimo karikaturalne i odbojne likove. Ozbiljniji filmovi češće nagovještaju smrtnu opasnost ili isključenje iz društva (Nevjerna, U zamci), a rijetki su oni koji grade pozitivnu sliku takvih odnosa (Ljubavni jackpot, Majka).

U filmu Majka Anne Reid glumi ženu dovoljno staru da svom ljubavniku bude baka, no taj je odnos u kinematografiji gotovo jedinstveno tretiran kao strast lišena perverzije. Redatelj filma Roger Michell nastavio se razračunavati s filmskim nelogičnostima uz pomoć scenarista Hanifa Kureishija, s kojim je snimio i priču o odnosu starijeg muškarca i mlade žene koja završava netipičnim poniženjem za njega u Venus, te Le Week-End u kojemu se mlađi muškarac udvara 65-godišnjakinji.

“Mislim da će doći do porasta broja filmova koji dramatiziraju starije žene koje imaju pravo na sve vrste seksualnih iskustava koja su tradicionalno bila dozvoljena samo muškarcima”, istaknula je profesorica Linda Ruth Williams.

Michell priprema i adaptaciju romana Daphne du Maurier My Cousin Rachel koja uz navedene primjere nagovješta svjetliju budućnost za ženske likove. To će biti i dobra vijest za publiku kojoj su dosadili šablonski zapleti. The Guardian


Povezano