Objavljeno

Društvo filmskih kritičarki dodijelilo nagrade EDA i nagradilo Tildu Swinton

Društvo filmskih kritičarki osnovale su 2006. godine u New Yorku Jennifer Merin, Maitland McDonagh, Joanna Langfield i Jenny Halper, s namjerom da podupiru žene koje djeluju u filmskoj industriji, bilo iza ili ispred kamere.

Od 2007. godine udruga dodjeljuje i EDA nagrade, nazvane po majci Jennifer Marin, Edi Reiss Merin, a koje slave postignuća žena na filmu.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolji film je Boyhood, dok je redatelj tog filma Richard Linklater proglašen najboljim redateljem. No, najviše nagrada odnio je film Birdman koji je slavio u 6 kategorija, uključujući i one za najboljeg glumca (Michael Keaton) i scenarij.

Ostale nagrade uglavnom su otišle u ruke favorita za Oscara, poput J.K. Simmonsa za najboljeg sporednog glumca i Juliane Moore za najbolju glumicu, ali nagrađena je i Tilda Swinton kao sporedna glumica za svoju ulogu u filmu Snowpiercer.

Ova nagrada osobito je zanimljiva zbog svojih kategorija fokusiranih isključivo na žene, pa je tako najboljom redateljicom proglašena  Ava DuVernay za svoj rad na filmu Selma, dok je najbolja ženska akcijska zvijezda Emily Blunt u filmu Edge of Tomorrow.

Nagrade se dodjeljuju i u kategorijama koje nećete naći na drugim dodjelama, pa je tako nagradu za ‘najbolji prikaz golotinje, seksualnosti ili zavođenja’ osvojila Scarlett Johansson za film Under the Skin, za ‘glumicu koja prkosi dobi i predrasudama protiv starijih osoba’ ponovno Tilda Swinton, dok je ‘glumica koja najviše treba novog agenta’ Cameron Diaz.

Potpuni popis dobitnika možete pronaći ovdje. [V.U.] Indiewire


Povezano