Objavljeno

Feministički momenti dodjele Zlatnih globusa 2015.

Ako nas je ovogodišnja dodjela Zlatnih globusa išta naučila, to je da su ženske priče bitne. Unatoč nekim ne toliko pozitivnim aspektima dodjela, upečatljivi ostaju govori pojedinki koji oslikavaju istinsku žensku snagu.

https://www.youtube.com/watch?v=Aw-wODbjmZI

Patricia Arquette je odala počast svim samohranim majkama, izjavivši: „U ruke mi je postavljena uloga Olivije, podcijenjene samohrane majke. Hvala vam što ste osvijetlili poziciju ove žene i milijuna poput nje, te što ste mi omogućili da i svojoj majci odam počast kroz ovaj prekrasan lik“.

Amy Adams je podsjetila na važnost ženskih uzora.

Kreatorica serije Transparent Jill Solloway je skrenula pažnju na  svakodnevnu diskriminaciju transrodnih osoba.  

„Ova nagrada je posvećena  sjećanju na Leelah Alcorn i mnoštvo trans osoba koje su umrle premlada. Posvećena je i tebi, mom trans roditelju, mom mati (moppa). Znam da gledaš kod kuće i želim ti zahvaliti na outanju jer si na taj način učinio kork prema slobodi, rekao si svoju istinu, naučio sii me da kažem svoju istinu i napravim ovu seriju. Možda ćemo na ovaj način i svijet moći naučiti nešto o autentičnosti, istini i ljubavi“, izjavila je primajući nagradu za najbolju seriju u kategoriji komedije/mjuzikla.

Joanne Froggatt svoj je govor iskoristila kao priliku da istakne priče žrtvi seksualnog nasilja. „Primila sam mali broj pisama žrtava silovanja“, izjavila je. „Jedna je žena saže misli mnogih govoreći da nije sigurna zašto je odlučila pisati, ali da je jednostavno imala potrebu da ju netko čuje. Želim joj poručiti, čula sam te i nadam se da ćeš, zato što ovo govorim javno, imati osjećaj i da te cijeli svijet čuo.“

Tina Fay je istaknula koliko je impresivna Amal Clooney.

https://www.youtube.com/watch?v=YFAXipLomts

Maggie Gyllenhallan je pojasnila da sve odlične ženske uloge ne moraju bii uloge ‘snažnih’ žena, naglasivši značaj kompleksnosti lika. HuffingtonPost…

Pobjednike/ce Zlatnih globusa 2015. potražite ovdje.

https://www.youtube.com/watch?v=O3xEvsO-pcY


Povezano