Objavljeno

Anika Chebrolu (14) na tragu otkrića potencijalnog lijeka za COVID-19

Četrnaestgodišnja Anika Chebrolu, učenica iz mjesta Frisco u Texasu, jedna je od pobjednica natjecanja za mlade znanstvenike/ce 3M Young Scientist Challenge te osvojila 25 000 američkih dolara i profesionalno mentorstvo za otkriće koje bi moglo dovesti do lijeka za Covid-19.

Nakon što je preboljela tešku infekciju gripom, Anika je poželjela pronaći lijek protiv gripe, naročito nakon što je saznala za pandemiju gripe koja je zahvatila svijet 1918. godine, no tada je nastupila aktualna pandemija koronavirusa, što je promijenilo njezin fokus.

Primijetila sam da je moj projekt privukao veliku medijsku pozornost budući da uključuje virus SARS-CoV-2 i odražava naše zajedničke nade da ćemo okončati ovu pandemiju jer se ja, kao i svi ostali, želim što prije vratiti svom normalnom životu,” izjavila je Chebrolu.

Kao finalistkinja natjecanja, surađivala je sa znanstvenicom dr. Mahfuzom Ali, koja joj je pružala mentorstvo tijekom cijeloga ljeta i pomogla joj da usavrši svoje inovacije kroz znanstvenu metodu.

Njezin projekt bio je sveobuhvatan i razmotrio je brojne baze podataka. Također je razvila razumijevanje procesa inovacije i odlična je komunikatorica. Njena spremnost da uloži svoje vrijeme i talent kako bi učinila svijet boljim svima nam daje nadu,” rekla je jedna od članica žirija.

Chebrolu dodaje kako je velika čast osvojiti nagradu i titulu najbolje mlade znanstvenice, ali ističe da njezin posao nije završen. Sljedeći joj je cilj, u suradnji sa znanstvenicima koji rade na kontroli smrtnosti pandemije, razvijati ovo otkriće te doći do učinkovitog lijeka. [K.D.] National Herald…


Povezano