Objavljeno

Sjedište lezbijskog feminističkog kolektiva ‘The Furies’ proglašeno povijesnom baštinom

Kuća u Washingtonu u kojoj je tijekom ranih sedamdesetih godina 20. stoljeća bilo sjedište lezbijskog feminističkog The Furies kolektiva uvrštena je na popis povijesne baštine Washingtona. Sedmeročlani odbor koji je donio tu odluku podržao je i zahtjev federalnim vlastima da se ta kuća uvrsti na popis nacionalne povijesne baštine SAD-a.

Nacionalni registar povijesne baštine željan je uvrštavanja značajnih mjesta iz LGBT povijesti na svoj popis, tako da se očekuje i njihov pozitivan odgovor. Ova odluka svojevrsna je prekretnica jer je to prva građevina povezana s lezbijskim pokretom uvrštena u registar povijesne baštine.

Kuća na broju 219 u ulici br. 11 postala je sjedište lezbijsko-feminističkog separatističkog kolektiva The Furies krajem 1971. godine, u njoj su pokrenute mnoge rasprave o mjestu lezbijki u društvu, a funkcionirala je i kao neka vrst sigurne kuće, pokušavajući pružiti sigurno okružje za žene, osobito lezbijke.

Kolektiv je osnovalo 12 žena, no do kraja svojeg djelovanja brojao je više od 25 aktivnih članica koje su izdavale i mjesečne novine pod nazivom The Furies: Lesbian/Feminist Monthly. U članku objavljenom u siječnju  1972. godine, članica i jedna od osnivačica kolektiva Charlotte Bunch navela je kako je cilj kolektiva uništenje seksizma, a ideologija koju su razvijale trebala je ponuditi jasne strategije i načine postizanja tog cilja.

The Furies su vjerovale kako sve snažniji ženski pokret ima radikalni potencijal da promijeni ljudske živote i oslobodi ih ugnjetavanja.

Žene u organizaciji htjele su razumjeti seksizam i njegov odnos sa klasom, kapitalizmom i imperijalizmom. Htjele su intervenirati u društvo kako bi izgradile svijet baziran na drugačijim, novim pravilima. Kolektiv je imao viziju feminističke revolucije, ali i praktičan model djelovanja koji je bio optimističan i energizirajući, vjerujući kako je akcija presudna za promjenu društva.

Iako je kolektiv djelovao samo dvije godine, ova i slične manje zajednice koje su u to doba nicale diljem SAD-a, imale su važan utjecaj na lezbijski feminizam. [V.U.]  Washington Blade


Povezano