Objavljeno

Semaforima obilježena stogodišnjica ženskog prava glasa u Litvi

U Vilniusu, glavnom gradu Litve, prije nekoliko dana su postavljeni novi semafori koji umjesto tipične figure pješaka prikazuju pješakinje, čime je ta baltička država željela odati počast stogodišnjici ženskog prava glasa.

Ženko pravo glasa upisano je u Litvin ustav 2. studenog 1918. godine, čime je ta država stala uz bok prvim državama koje su ženama dale pravo glasa, daleko prije Francuske ili SAD-a. U Jugoslaviji su žene politički izjednačene s muškarcima tek 1945. godine.

Predsjednica Litve, Dalia Grybauskaite, koja predsjeda Vijećem svjetskih čelnica, istaknula je ovaj datum kao „pobjedu za demokraciju koja je Litvu smjestila među lidere modernih država“.

Gradski dužnosnici kazali su kako semafori postavljeni uzduž prometne ulice u neposrednoj blizini najvećeg poslovnog centra u Vilni također služe kao podsjetnik kako europske zemlje moraju nastaviti naporno raditi na zatvaranju rodnog jaza.

Profesorica sa Sveučilišta u Vilniusu, Dovile Jakniunaite, kazala je kako vlasti moraju uložiti više napora u rješavanje rodnog jaza u plaćama i obiteljskog nasilja nad ženama.

„Ovaj radostan datum mogao bi potaknuti vlasti da pokažu malo više inicijative u ovim područjima,“ kazala je Jakniunaite.

Službene statistike navode kako su u Litvi bruto zarade žena u prosjeku 14,4 posto niže od bruto zarada muškaraca, u usporedbi s europskim prosjekom koji iznosi 16,2 posto.

„Suvremeno društvo ne može postojati bez potpuno osnaženih žena, pa ipak je na globalnoj razini većina država tek na pola tog puta,“ objavio je u svom tweetu litvijski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius. [E.H.] Inquirer


Povezano