Objavljeno

Seksualno uznemiravanje rašireno u ugostiteljstvu

Seksualno uznemiravanje u ugostiteljstvu poprima ogromne razmjere. Prema najnovijem istraživanju, čak 90% žena zaposlenih u toj industriji doživjelo je neki tip seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu.

Dvije trećine radnica reklo je da ih seksualno uznemiravaju poslovođe, 69% je iskusilo seksualno zadirkivanje i nepristojne komentare od svojih kolega, a 78% je reklo da su ih uznemiravali gosti. Više od 50% žena koje su rekle da su uznemiravane na poslu, reklo je da se takvi incidenti događaju barem jednom tjedno.

Gosti su poseban problem radnicama u ugostiteljstvu, osobito onima koje rade za napojnice. Naime, 43% žena reklo je da ih gosti pokušavaju nagovoriti da izađu s njima, 35% je reklo da je uznemiravanje postalo fizičke naravi, a 17% da je eskaliralo do neželjenog poljupca ili neprimjerenog dodirivanja.

Uprava ne pomaže mnogo u takvim situacijama, zbog duboko ukorijenjene ideje da je uloga zaposlenica u ugostiteljstvu i da seksualno zabavljaju muške goste. 9 od 10 žena koje ovise o napojnicama mora nositi uniformu, a ta uniforma je mnogo sugestivnija od one njihovih muških kolega. Također, 20% žena svjedoči da im je rečeno da se oblače “više seksi”, a 17% je reklo da se od njih očekuje da flertuju sa gostima.

Muškarci se također susreću sa seksualnim uznemiravanjem, no u njihovom slučaju uznemiravanje poprima oblik intruzivnog ispitivanja o njihovoj seksualnoj orijentaciji. Trans* radnici su posebno pogođeni takvim tipom uznemiravanja, budući da je tri puta vjerojatnije da će im poslovođa uputiti pogrdne komentare na račun spolnog ili rodnog identiteta.

No, dolazilo uznemiravanje od strane gostiju ili upravitelja, radnici/e se ne osjećaju slobodno prijaviti takvo ponašanje. Dvije trećine žena reklo je da se boji da će se situacija pogoršati ako prijave da ih uznemirava poslovođa, a 70% kaže da se boji eskalacije ukoliko prijave gosta. Stoga nije čudno da 63% žena jednostavno ignorira seksualno uznemiravanje od strane gosta. [V.U.] Slate


Povezano