Objavljeno

Italija: Neprimjereno dodirivanje samo je nezreli smisao za humor, ne seksualno uznemiravanje

Talijan optužen za neprimjereno dodirivanje kolegica nije kriv za seksualno zlostavljanje jer ga na to nije poticalo seksualno zadovoljstvo nego nezreli smisao za humor, odlučio je sud u Palermu.

Odluka suda izazvala je nezadovoljstvo u zemlji u kojoj, po zavodu za statistiku, trećina žena između 16 i 70 godina trpi fizičko ili psihičko seksualno zlostavljanje.

Dvije su mlađe kolegice optužile 65-godišnjeg šefa za seksualno dodirivanje, odnosno “tapšanje po stražnjici” i slično. 

Sud je priopćio da su optužbe dokazane, ali je muškarca, bez obzira na to, oslobodio. Sud smatra da dodiri nisu bili “lascivni” i da šef nije dodirivao kolegice zbog seksualnog zadovoljstva.

“Objektivno, radilo se o nezrelom i nepriličnom smislu za humor, pomiješanom s korištenjem moći i neprikladnim načinom uspostave hijerarhijskih odnosa u uredu”, tvrdi sud.

Dio medijskih komentatora i sindikata kritizirao je presudu.

“Odluka suda u Palermu dostojna je Saudijske Arabije”, napisao je ugledni komentator Massimo Gramellini na prvoj stranici La Stampe.

Sindikat UIL “iznenađen” je odlukom.

“Presuda ignorira dostojanstvo radnice i istodobno dopušta seksualno nasilje, makar bilo počinjeno na niskoj razini”, priopćili su sindikalci. HINA

 


Povezano