Objavljeno

Seksualno nasilje u školstvu – ignorirano

U izvješću Transparency Internationala o globalnoj korupciji u školstvu, profesorica Sveučilišta u Sussexu, Fiona Leach navodi da seksualno nasilje u školstvu u cijelom svijetu ignoriraju zakonodavci, čelnici obrazovnog sustava i policija.

Čak i kada se o ovom problemu raspravlja, fokus je isključivo na nasilju među učenicima dok se uloga školskog osoblja u svemu tome potpuno zanemaruje.

Seksualno nasilje koje sprovodi školsko osoblje “osobit je oblik korupcije u školstvu koji ima izravan i često razarajući utjecaj na učenike na svim razinama obrazovnog sustava”, kaže profesorica Leach.

Stručnjaci trenutno nemaju jasnu sliku razmjera ovog oblika seksualnog nasilja jer im nedostaju mnogi podaci, a učenici nasilje često ne prijavljuju jer strahuju od sekundarne viktimizacije (poput pada na ispitu), stigmatizacije i ismijavanja, ili su uvjereni da protiv počinitelja neće biti poduzete nikakve konkretne mjere.

S druge strane, većina učitelja i profesora ponosi se svojom profesionalnošću i stoga odbacuju mogućnost da se mali broj njihovih kolega nepropisno ponaša, jer svaki takav slučaj potkopava integritet obrazovnog sustava.

Međutim iako su konkretni statistički podaci teško dostupni dokazi o seksualnom nasilju u školskom okruženju, oni neminovno postoje. Od policijskih statistika o silovanjima i seksualnim napadima do medijskih napisa o individualnim slučajevima nasilja.

Ovo potvrđuje da su mnogi učenici diljem svijeta, osobito djevojčice i mlade žene, žrtve seksualnog nasilja, te da su u nekim slučajevima počinitelji pripadnici školskog osoblja. [Ž.V.] New Europe


Povezano