Objavljeno

Seksualne/i radnice/i u Španjolskoj dobivaju radnička prava

Prosvjed seksualnih radnica u Barceloni 2012.

Sud u Barceloni, odnosno točnije, sudac Juan Augustín Maragall, donio je povijesnu odluku vezanu uz prava seksualnih radnica/ka. Naime, iako je prostitucija u toj zemlji dekriminalizirana od 2005. godine, njihov posao nije se smatrao zaposlenjem zbog čega nisu imale/i pravnu zaštitu koja je osigurana ostalima radnicama/ima.

Prema još uvijek nepravomoćnoj presudi suca Maragalla, seksualne radnice/i moraju imati sva prava i beneficije koje im pripadaju prema zakonu  o radu, uključujući i naknadu za nezaposlene kada ne rade, prenosi The Independent.

Ova presuda epilog je slučaja koji je ugledao svjetlo dana nakon što je inspekcija rada provela raciju u jednom salonu za masažu koji je nudio i seksualne usluge u Barceloni. Salon je imao tri zaposlenice i nije plaćao nikakve obvezne državne doprinose. Sudac Maragall odlučio je da je uprava tvrtke prekršila prava radnica i naredio da isplate sve zaostatke.

Iako je vlasnik tvrtke tvrdio da su radnice samostalne djelatnice, vlasti su utvrdile da zbog postojanja odnosa radnik/ca – poslodavac/ka, sva socijalna davanja moraju biti plaćena, što je sud i prihvatio. Tom odlukom seksualnim radnicama/ima pripadaju svi oblici socijalnih naknada, uključujući i zdravstveno i mirovinsko osiguranje, kao i naknade u slučaju nezaposlenosti, kako bi ih se zaštitilo od eksploatacije. Svodništvo i trgovina ljudima i dalje ostaju ilegalni.

Velika je to pobjeda za radnice/ke u seksualnoj industriji, koja unatoč krizi, cvjeta u Španjolskoj. Oko 39% muškaraca u Španjolskoj priznaje korištenje usluga prostitutki, a sve se više žena okreće ovom načinu zarađivanja, često iz očaja. Na sjeveru Španjolske, zakonom je određeno da seksualne radnice/i moraju nositi reflektirajuće jakne ili prsluke dok rade na ulici kako bi se izbjegle/i prometne nesreće. [V.U.]


Povezano