Objavljeno

Seksualizacija djece: Seksi i u pelenama

Istraživanje Daily Maila pokazuje da industrija ljepote u Velikoj Britaniji targetira sve mlađu populaciju, preciznije, djevojčice. Sve su popularnije organizirane proslave koje nude usluge šminkera, oblikovanje obrva, lažne tetovaže, manikure, pedikure, VIP makeovere i slično, a sve to za djevojčice koje često imaju samo tri godine. ‘Lipstick and Limo’ je tip organizirane zabave  koja garantira ludi provod uz bezalkoholne koktele, vožnju limuzinom i tretmane za ljepotu.

Vrlo su popularni i disco partyji koji najmlađima uz koktel bar nude i veliku pozornicu, koja se pretvara u modnu pistu po kojoj tako „sređene“ djevojčice mogu paradirati i svima pokazati rezultate svog makeovera. Naravno tu su i neizostavni savjeti „stručnjaka“ koji ih uče kako se pravilno šminkati i pozirati na modnoj pisti, te izgledati glamurozno. Seksualizacija djece je trenutačno vrlo aktualna tema u Britaniji, a glavno je pitanje jesu li roditelji svjesni da ovakav način zabave djecu prisiljava na prijevremeno odrastanje, te ih uči da sebe percipiraju prvenstveno kroz fizički izgled, odnosno nametnute ideale ljepote.

Pitanjem sve ranije seksualizacije djece bavi se i britanska klinička psihologinja Linda Papandopoulos, koja je objavila i znanstvenu studiju o tome. “Dječacima se uvijek govori kako su pametni ili snažni, dok djevojčice običavaju slušati komplimente o svojoj ljepoti i to tako traje već stoljećima, a uz današnje erotizirano društvo djeca logično slijede ono što je društveno poželjno”, tvrdi Dr. Papandopoulos, koja je kao primjer navela računalnu igru slikovitog naziva Miss Bimbo u kojoj je krajnji cilj udaja za milijardera, a glavna metoda pretjerivanje u plastičnim operacijama i održavanje vitke linije raznim dijetskim preparatima.

P.S. Još prošle godine naletili smo i na ovu reklamu za jeans pelene za koju imamo samo jednu riječ: Dokle? [V.S.]


Povezano