Objavljeno

Fenomenalan odgovor Carrie Fisher na kontroverzu oko kostima ‘Robinje Leiae’ u ‘Povratku Jedija’

Poznati oskudni metalni bikini Princeze Leie iz filmskog serijala Star Wars našao se na udaru kritike, a šuška se i da će ga Disney, baš kao i istovjetne igraće figure, ukloniti iz budućih nastavaka.

Glasina je prvotno došla sa sajta Making Star Wars. Prema njihovim navodima, do netom spomenutog slijeda događaja moglo bi doći uslijed napada s kojima su se tvrtka i prozvođač igrački Hasbro susreli, budući da imaju tek jedan ženski lik na popisu igrački u zadnjih nekoliko godina. Najviše gnjeva izazvala je činjenica što je figura princeze Leiae od svih kostima koje je nosila, izrađena u onom iz nastavka Povratak Jedija u kojem je, naravno, oskudno odjevena.

Tijekom marketinške promocije nastavka The Force Awakens pitanje je li u redu prodavati ove igraće figure stavljeno je i pred Carrie Fisher, glumicu koja tumači lik Princeze Leie. Fisher se nije ustručavala otvoreno progovoriti na temu:

“Na pitanje oca koji se obrušio na mene upitavši me kako ću svom djetetu objasniti zašto je ona (princeza Leia) u takvom kostimu, odgovaram: reći ću mu/joj da me je veliko stvorenje zatočilo i natjeralo da nosim taj glupi kostim, a onda sam ga ubila jer mi se nije sviđalo, a kostim skinula. Iza pozornice.”

Snažna ubojica Hutta na slično pitanje je za L.A. Times dala i izravniji odgovor:

“Pa mogao bi svojoj kćeri odgovoriti i da lik u filmu nosi takav kostim zato što su je na to natjerali. Ona (princeza Leia) je zarobljenica jednog velikog testisa koji puno slini. Leia ne želi to nositi. U samoj konačnici, upravo taj slijed događaja o kojem govorite, neka je vrsta modnog sado-mazo dodatka, iskorišten za ubojstvo velikog slinavog testisa…. Što je smiješno.”

Uklanjanje takve igraće figure bio bi iznenađujući, ali pozitivan potez za Disney koji nije imao nikakve sumnje u postojanje figurice u obliku kostima ‘robinje Leiae’. Lik je od same pojave franšize korišten u promocijske ili prodajne svrhe; pojavila se među Lego igračkama, sličicama koje se sakupljaju i razmjenjuju, stripovima i slično. io9 / Toyland


Povezano