Objavljeno

Francuske feministkinje izborile pretisak seksističkog zdravstvenog priručnika

Žestoka pobuna francuskih feministkinja okupljenih u grupi  Osez Le feminisme, prisilila je južnofrancuski departman Bouches-du-Rhône na pretisak zdravstvenog priručnika, čija naslovna fotografija prikazuje nasmiješenog dječaka koji bi htio narasti te djevojčicu koja zabrinuto mjeri opseg svog struka.

Osim što je naslovnica ovog priručnika krajnje seksistička, još je neprimjerenija činjenica kako lokalne vlasti daruju upravo tu knjižicu novim majkama kako bi u njoj pratile razvoj svojeg djeteta, izvještava The Guardian.

Vjeće departmana je za izdavanje priručnika u ovom obliku okrivilo prošlu administraciju, te se složilo da je fotografija neprimjerena u kontekstu borbe protiv poremećaja u prehrani.

Organizacija Osez Le feminisme je u svojoj izjavi naglasila kako su stereotipi od ranog djetinjstva prisutni u životima djece te se manifestiraju na razne načine. ”Jedino kad im se odupiremo, sposobni smo izgraditi društvo u kojem vladaju ravnopravni odnosi”, stoji u njihovoj službenoj izjavi.            

O svemu se očitovao i počasni sudac Philippe Bilger koji je rekao kako je reizdanje ovog priručnika nepotrebno bacanje novaca s obzirom da je prikazano ono što se u stvarnosti, zapravo, i događa, donosi Le Figaro.

Ipak, lokalne vlasti ove pokrajine obećale su kako će novo izdanje biti brzo dostupno. [Z.B.]


Povezano