Objavljeno

Seksizam francuskih političara isprovocirao prosvjed novinarki

Jeste li ikad čuli/e za francuskog ministra koji je novinarku koja je provodila intervju prekinuo da bi joj predložio da umjesto toga odu sami u hotel? Ili možda za političara koji je okrenuo leđa reporteru da bi se obratio njegovoj kolegici navodeći da ona ”ima lijepu haljinu i zanimljivija prsa”? Francuske novinarke jesu, i dosta im je toga.

Isprovocirane tretmanom koji trpe za vrijeme obavljanja radnih zadataka, 40 francuskih novinarki uputilo je otvoreno pismo portalu Libération u kojem se žale na krajnje neprimjereno seksističko ponašanje francuskih političara i dužnosnika.

Novinarke u pismu izražavaju razočaranje aktualnom situacijom te ukazuju na to da se malo toga promijenilo od 2011. godine kada je politički seksizam postao tema javne rasprave zbog uhićenja predsjedničkog kandidata Dominique Strauss-Kahn-a, optuženog (kasnije oslobođenog) za seksualno zlostavljanje sobarice.

”Mislile smo da je DSK afera potaknula promjenu te da je mačističko ponašanje, simbol političke i osobne prosječnosti, stvar prošlosti, no prevalile smo se”, stoji u pismu.

Kao primjere seksističkog ponašanja s kojim su se susrele, novinarke navode niz situacija u kojima ih političari i dužnosnici pitaju potpuno neprimjerena pitanja poput ”Jeste li na odmoru pocrnjeli po svakom dijelu tijela?”.

”Ono što nas tjera da osudimo ova ponašanja jest činjenica da incidenti koji se svakog dana događaju na ulicama, u tvornicama i uredima, zapravo uključuju i izabrane predstavnike države koji imaju ovlasti da donose odluke“, navode novinarke te ističu kako takva ponašanja nikako ne bi zbog pozicija počinitelja trebala proći nekažnjeno. Novinarke smatraju da će situacija ostati ista dokle god je politika većinom u rukama 60-godišnjih heteroseksualnih muškaraca.

Lénaïg Bredoux, novinarka portala Mediapart, je povodom objave pisma istaknula da iako se na dnevnoj bazi pojedinačno susreću s ovakvim ponašanjima tek kada udruže svoja iskustva shvaćaju veličinu problema pred kojim se nalaze.

”Činjenica da je naše pismo objavljeno i da smo stupile u javni prostor ukazuje na to da se osjećamo slobodnijima prozivati seksizam no smatram da nam predstoji još dug put prije nego bismo mogle govoriti o rodnoj ravnopravnosti. Radi se o stalnoj borbi”, dodaje Bredoux. [I.A.] TheGuardian


Povezano