Objavljeno

Savjet oglašivačima: supermame su out

Američke majke kontroliraju potrošnju 4 milijarde dolara godišnje, pa ne čudi da reklamna industrija sve više istražuje njihove navike. Statistike pokazuju da to što je televizor uključen ne znači i da ga majke gledaju jer  su istinski skoncentrirane na program samo kad djeca nisu u blizini.

Oglašivačima  se savjetuju da se okrenu internetu jer one čine veliki dio blogosferi i vrlo su aktivne na socijalnim mrežama. Katherine Wintsch (na slici), glavni marketinški strateg  za Wal Mart, tvrdi da osim što tri četvrtine majki smatra da ih reklamna industrija doživljava krivo, model savršene domaćice iz 50-ih na njih djeluje odbojno. Štoviše njeno istraživanje pokazuje da žene više ne osjećaju nelagodu zbog toga što nisu savršene majke. S druge strane pokazalo se i da majke danas provode puno više vremena sa svojom djecom,  nego što je to bio slučaj sedamdesetih, jer su se standardi roditeljstva povećali, ali i da to vrijeme majke oduzimaju “od sebe”, te da ih zato 90% njih teško usklađuje majčinštvo sa individualnošću, koja je u našem vremenu toliko na cijeni.

Nakon što je i sama postala majka Katherine Wintsch je na vlastitoj koži osjetila djelovanje sveprisutnih predodžbi o idealnoj majci koja drži sve pod kontrolom, a koja je toliko daleko od stvarnosti, te je osnovala think thank The Mom Complex koji se bavi istraživanjem i promišljanjem modernog majčinstva.

“Mama 1.0 bila je domaćica iz 50-ih godina, mama 2.0 je Claire Huxtable [The Cosby Show] – žena od karijere koja ima sve. Mama 3.0 je nova milenijska žena koja nema problema sa svojim ‘nesavršenostima’.

Zaključak: supermame su out, a žele li oglašivači opstati predodžba majke koja se do sada koristila u reklamama mora se transformirati i približiti realnosti. Forbes


Povezano