Objavljeno

Saudijski diplomat u UN-u odbio raspravu o LGBT pravima

Adel Al-Jubeir

Saudijska Arabija prosvjeduje na svaki spomen homoseksualnosti u novom UN-ovom programu razvoja, piše RT. Ciljevi održivog razvoja za narednih 15 godina obuhvaćaju pitanja seksualnih i reproduktivnih prava, no šerijatski se zakon suprotstavlja njihovom ostvarenju.

U Saudijskoj Arabiji, kao i u većini država Bliskog Istoka, homoseksualnost je ilegalna i brutalno se kažnjava. Šerijat pojedince koji prakticiraju sodomiju osuđuje na smrtnu kaznu (primjerice kamenovanjem), kemijsku kastraciju ili zatvor.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir istaknuo je kako njegova država ne mora slijediti program koji se suprotstavlja islamskom zakonu, a apele za prava istospolnih parova u Saudijskoj Arabiji ambasador Faisal bin Hassan Trad opisao je kao ‘neprihvatljive’ i ‘drsko uplitanje u unutarnje poslove države’.

Postavljanje Trada na čelo panela nezavisnih stručnjaka UN-ovog Odbora za ljudska prava nakon toga je izazvalo popriličnu kontroverzu.

Skandalozno je što je UN odabrao državu koja je ove godine dekapitirala više ljudi nego ISIS da predvodi ključan panel za ljudska prava“, ustvrdio je izvršni direktor nevladine organizacije UN Watch Hillel Neuer. „Petrodolari i politika nadjačali su ljudska prava.“

Prema Amnesty Internationalu u Saudijskoj je Arabiji tijekom 12 mjeseci obezglavljeno 175 ljudi, a manjkav pravni sustav podložan slobodnim interpretacijama tužitelja omogućava olako prizivanje smrtne kazne. Tako je, primjerice, mladi Mohammed al-Nimr, koji je kao sedamnaestogodišnjak sudjelovao u Arapskom proljeću,osuđen na dekapitaciju i raspeće tijela zbog protudržavnog djelovanja. Prosvjedima protiv njegove osude pridružili su se i ‘haktivisti’ Anonymous srušivši stranice saudijske vlade. [S.M.]


Povezano