Objavljeno

Saudijska Arabija: Suspendiran monitoring žena na graničnim prijelazima

U Saudijskoj Arabiji ukinuta je odredba prema kojoj je, putem elektroničkog sustava, vršen monitoring žena na graničnim prijelazima, a muž ili roditelji žene bili bi obaviješteni SMS porukom ukoliko ona ili djeca pokušaju prijeći granicu.

“Žene poput mene koje imaju otvoreno dopuštenje skrbnika za putovanje smatraju ovaj zakon smiješnim jer su naši čuvari obaviješteni o svakom našem potezu, kao da smo djeca koja trebaju biti ograničena kako bi postala odgovorne odrasle osobe” komentira saudijska kolumnistica i docentica za primijenjenu lingvistiku Sabria S. Jawhar za Arab News.

Glavna urednica organizacije islamske suradnje OIC Journala također je podržala potez otkazivanja sustava, rekavši da je uvredljiv za ženska prava.

“Sve saudijske žene putuju u inozemstvo uz dopuštenje roditelja ili muževa. Sustav daje dojam da žene zahtijevaju stalan nadzor. To je također pokazatelj da se ženama ne može vjerovati”, zaključila je Maha Akeel.

Glasnogovornik Odjela za pogranična pitanja, potpukovnik Ahmad Al-Laheedan rekao je: “Sustav je suspendiran zbog nekoliko opaski i prema izmjenama zakona obavijesti bi bile stvar izbora.”

Iako se na blogovima prema navodu Gulfnews.com mogu vidjeti prijedlozi žena za uvođenjem sustava praćenja muškaraca, u kraljevini s načinom života strogo reguliranog šerijatskim zakonom, brojni Saudijci odobravaju sustav, smatrajući da pomaže obitelji putem obavijesti o prekograničnim kretanjima članova.

Još jedan mali pomak dogodio se i ranije ovog mjeseca kada je otvorena prva odvjetnička tvrtka za zaštitu ženskih prava u zemlji, a osnovala ju je prva žena odvjetnica u Saudijskoj Arabiji, Bayan Mahmoud Al Zahran. Ipak, u ovoj zemlji ženama je, među ostalim restrikcijama, zabrenjeno voziti, a svaka odrasla žena mora imati muškog rođaka kao ‘skrbnika’, ovlaštenog za donošenje ključnih odluka u njezino ime (pravo na slobodno kretanje, pokretanje vlastitog posla i studij na sveučilištu). [M.M.] Rt.com…


Povezano