Objavljeno

Saudijska Arabija dopustila ženama da voze

Saudijski kralj Salman donio je uredbu po kojoj će ženama biti omogućeno da voze automobile, čime Saudijska Arabija prestaje biti jedina zemlja na svijetu u kojoj je to zabranjeno.

U uredbi stoji da mjera mora biti “u skladu s nužnim šerijatskim standardima”, no bez detaljnijeg obrazloženja što će to u praksi značiti, odnosno hoće li postojati kakva ograničenja.

Kralj je naložio ministarskom povjerenstvu da u roku od 30 dana predloži kako implementirati ovu mjeru do lipnja 2018.

Upitan koja će biti minimalna dob u kojoj žene mogu početi voziti, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Mansour al-Turki rekao je: “Osamnaest godina je dob u kojoj bilo koja osoba može dobiti vozačku dozvolu i voziti automobil u Saudijskoj Arabiji.”

Stručnjaci za ljudska prava pri UN-u pozdravili su odluku kao veliki korak prema autonomiji i neovisnosti žena, no napomenuli su da treba osigurati veću rodnu ravnopravnost i u drugim područjima. “Pozivamo vladu da ukine sve druge diskriminatorne zakone,” reklo je dvoje stručnjaka u zajedničkoj izjavi.

“Ako joj je doista stalo do unaprijeđenja ženskih prava i ekonomske reforme, Saudijska Arabija mora se ozbiljno pozabaviti ostvarenjem pristupa ljudskim pravima žena,” rekli su Philip Alston, posebni izvjestitelj UN-a za siromaštvo, i Kamala Chandrakirana, voditeljica UN-ove radne skupine o diskriminaciji žena.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova dodali su da će ukidanje zabrane dovesti do smanjenja sudara u ovoj zemlji, koja je među vodećima u svijetu po smrtnosti u prometu – oko 20 Saudijaca pogiba svakog dana u prometnim nesrećama. Vlada planira smanjiti tu brojku za jednu četvrtinu kao dio svoje strategije Vizija 2030.

“Žene koje voze automobile transformirati će sigurnost u prometu u edukativnu praksu, što će smanjiti ljudske i ekonomske gubitke uzrokovane nesrećama,” izjavio je princ Abdulaziz bin Saud bin Nayef.
 
Uredba bi trebala promijeniti živote više od 10 milijuna odraslih žena, uključujući strankinje, u Saudijskoj Arabiji. No, zbog konzervativne tradicije ženama će vjerojatno trebati godine da postanu ravnopravne sudionice u prometu. CNCB
 

Povezano