Objavljeno

Saudijke zbog vožnje upućene na sud za antiterorizam

Dvije Saudijke pritvorene su već gotovo mjesec dana zbog nepoštivanja zabrane vožnje automobila za žene, a prošlog je tjedna njihov slučaj preusmjeren na sud koji pokriva slučajeve iz područja terorističkog djelovanja.

Loujain al-Hathloul (25) i Maysa al-Amoudi (33) uhićene su 1. prosinca, nakon što su ne samo izignorirale zabranu vožnje za žene, već i vlastite fotografije za volanom objavile na društvenim mrežama uz svoje stavove vezane za samu zabranu i razinu demokracije u Saudijskoj Arabiji.

Konkretan sadržaj optužnice ostaje nepoznat, no zna se da je slučaj upućen Specijalnom kaznenom sudu, osnovanom 2008. godine radi procesuiranja terorističkog djelovanja, no sam je sud već procesuirao i osuđivao borce/kinje za ljudska prava, disidente i aktiviste/kinje koji/e su kritizirali/e vladu.

Istraživač Human Rights Watcha Christoph Wilcke, 2012. je godine nakon niza uhićenja aktivista/kinja ukazao na političku prirodu ovog suda. “Suditi saudijskim političkim aktivistima kao teroristima samo zato što propituju zlouporabu moći od strane vlade pokazuje koliko je daleko saudijska vlada spremna ići kako bi potisnula neslaganja”, rekao je Wilcke.

Iako saudijski zakoni ne navode izričitu zabranu vožnje za žene, vjerski edikti već su desetljećima razlog uhićenja žena koje se nađu za volanom. Konzervativne vjerske struje zabranu opravdavaju govoreći kako je neprilično da žene bilo kamo putuju bez muške pratnje, a jedan je klerik čak i ustvrdio da vožnja šteti jajnicima. [Ž.V.] TheAtlantic


Povezano