Objavljeno

Saudijke na izborima prvi put u povijesti zemlje

Žene u Saudijskoj Arabiji po prvi će se put moći registrirati i glasovati na državnim izborima krajem godine. Predstavnici vlasti ovaj su korak nazvali značajnom prekretnicom, no aktivisti/kinje upozoravaju na niz preostalih problema koji koče put prema rodno ravnopravnom društvu.

Poznato je da su prava žena u ovoj zemlji ozbiljno ograničena, no mogućnost izlaska i kandidiranja na izborima svakako je pozitivna promjena.

Jamal Al-Saadi i Safinaz Abu Al-Shamat postale su prve registrirane glasačice kada su se u nedjelju pojavile na svojim biračkim mjestima u Medini i Meki. Registracija birača/ica traje 21 dan, no Shamat kaže kako je bila odlučna postati prvom registiranom glasačicom, te ističe dužnost žena da izađu na izbore.

Nakon što je 2011. javno osuđen izostanak žena na izborima, kralj Abdullah je objavio kako će im omogućiti sudjelovanje te je izjavio  kako vlast „neće marginalizirati žene u ulogama koje su u skladu sa šerijatskim zakonom“.

Iako je ovo revolucionaran pomak za ženska prava u Saudijskoj Arabiji, naglašava se da se zbog zabrane upravljanja vozilom, žene neće moći same odvesti do biračkog mjesta. Također, i dalje ne mogu samostalno putovati, zapošljavati se, obrazovati i udavati se bez dopuštenja muškog skrbnika. [A.P.] TheIndependent


Povezano