Objavljeno

Hrvatska 92. na svijetu po broju zastupnica u parlamentu

Komisija za ravnopravnost spolova Vijeća Europe zatražila je od RH, kao i svih drugih zemalja članica, izvješće o provedbi  Preporuke VE o uravnoteženoj participaciji žena i muškaraca u političkom i javnom odlučivanju. Svrha prikupljanja ovih podataka  izrada je komparativne analize, odnosno studije, o položaju žena u javnom i političkom životu u zemljama članicama VE koja će biti javno objavljena.

Iz podataka koje su Uredu za ravnopravnost spolova dostavile parlamentarne političke stranke proizlazi da je u članstvu političkih stranaka ukupno zastupljeno prosječno 32% žena. Pri tome ne postoji značajna razlika između  stranaka tzv. lijevog ili desnog centra.

U članstvu HDZ-a zastupljeno je 33% žena, SDP-a 37%, HNS-a 32%, HSS-a 31%, IDS-a 31%, HSU-a 36%, HSLS-a 32% i SDSS-a 32%. Ispodprosječno su žene zastupljene u članstvu HSP-AS sa svega 18%, dok su MOST i Hrvatski laburisti naveli da u članstvu imaju 40% žena. MOST i HNS jedine su stranke koje su dostavile  samo postotke udjela žena u svome članstvu, bez podataka o broju članova i članica.

Iz navedenih podataka proizlazi da su žene u svim dosadašnjim parlamentarnim sazivima  bile nerazmjerno zastupljene  s obzirom na njihov udio u članstvu političkih stranaka. Iako se ukupan broj kandidatkinja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor povećao sa  24%  2000. godine na 41%  2015. godine, na prošlim parlamentarnim izborima izabrano je najmanje žena u odnosu na ranije provedene izbore u navedenom razdoblju – svega 15,2%.

Hrvatska se sa 15,2% izabranih zastupnica na prošlim izborima  svrstala prema  klasifikaciji Interparlamentarne unije na 92. mjesto u svijetu i znatno ispod svjetskog prosjeka  od 23%. 

Uredu za ravnopravnost spolova poziva stoga političke stranke i druge ovlaštene predlagatelje da na nadolazećim parlamentarnim izborima provedu odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i uvrste najmanje 40% kandidatkinja, ali  na izglednim mjestima na izbornim listama koja će omogućiti ženama pristup Hrvatskom saboru i ravnopravno sudjelovanje u obnašanju zakonodavne vlasti. Isto je podsjećamo zatražilo i Državno izborno povjerenstvo.


Povezano