Objavljeno

Saudijska Arabija: Žene prvi put ostvarile pravo da biraju i budu birane na izborima

Saudijska Arabija, apsolutna monarhija  u kojoj je ženama zabranjeno upravljati automobilom, a tijelo im u javnosti mora biti pokriveno od glave do pete, do ove je subote bila jedina zemlja u kojoj ženama nije dozvoljeno glasati niti se kandidirati na izborima.

Glasanje na lokalnim izborima muškarcima je omogućeno 2005. i 2011., a kralj Abdullah koji je umro u siječnju najavio je da će žene svoje glasačko pravo i pravo da budu birane ostvariti na izborima 2015. godine.

Više od 900 žena i 6,000 muškaraca natjecalo se ove subote za mjesta u 284 općinskih vijeća, jedinom javno biranom tijelu u kraljevstvu čija je moć usmjerena lokalno i uključuje odgovornosti  vezane uz ceste, javne vrtove i komunalije.

Rodna segregacija u javnim ustanovama onemogućila je kandidatkinjama da se tijekom kampanje izravno obrate većini glasačkog tijela, odnosno muškarcima, a prema dostupnim podacima u vijeća diljem zemlje izabrano ih je ukupno 17.

U kampanji su se fokusirale na problematiku manjka dječjih vrtića koji nude duži period skrbi važan za majke koje su zaposlene, nužnost otvaranja centara za mlade sa sportskim i kulturnim aktivnostima, poboljšanje cesta, bolji način sakupljanja otpada te općenito više zelenila u gradovima.

Samo 1.48 milijuna Saudijaca/ki od ukupno 20 milijuna registriralo se za glasanje na izborima, uključujući i 131,000 žena, a smatra se da opća apatija proizlazi iz činjenice da se radi o izborima za lokalno tijelo ograničene moći.

Ženama pak koje su unatoč svim poteškoćama uspješno stigle na birališta, ova je subota svakako bila značajan dan, dan koji će vjerojatno i zauvijek pamtiti, a svoj su povijesni trenutak podijelile fotografijama na društvenim mrežama. U tom trenutku mnogima nije bilo niti važno koliko će žena na kraju biti izabrano, ključno je bilo da mogu ostvariti svoje građansko pravo.

{gallery}saudi_election{/gallery}

Ipak, njihovo zadovoljstvo činjenicom da mogu birati i biti birane, nailazi na društveno neodobravanje i među drugim kandidatima i među glasačima. Jedan od njih, Abdullah al-Maiteb, ispred muškog biračkog mjesta u glavnom gradu, kazao je: „Njezina uloga nije na takvim mjestima. Njezina je uloga u kući, da vodi računa o domu i odgaja novu generaciju. Ako joj dozvolimo da se bavi takvim poslovima, tko će se brinuti o mojim sinovima?“.

U tom je kontekstu zanimljiva i izjava najvišeg vjerskog lider zemlje kako je uključivanje žena u politiku poput „otvaranja vrata zlu“. Jasno je stoga da uz ovakve stavove, kakvih u toj konzervativnoj zemlji ne manjka, žene očekuje još dugačka borba za ostvarenje čitavog niza prava, no svaki je pomak naprijed itekako značajan.

Veseli stoga i vijest da će tamošnje Ministarstvo unutarnjih poslova uskoro moći izdavati osobne iskaznice, ne samo muškarcima već i razvedenim ženama i udovicama. Ovakva odluka će im omogućiti veća prava među kojima i pristup dokumentima, upisivanje djece u školu te autorizaciju medicinskih postupaka.

U državi u kojoj muškarci imaju veća zakonska prava nad svim ženama u obitelji, po takozvanom sistemu muškog skrbništva, ova promjena će značajno promijeniti živote rastavljenih žena i udovica posebno onih koje same odgajaju djecu. Naime, nakon razvoda, koji je čest u saudijskoj kulturi, muškarac može nastaviti sa životom te se ponovno oženiti, dok žena ostaje vezana za bivšeg supruga zajedničkom obiteljskom identifikacijskom iskaznicom te mora tražiti njegovo dopuštenje za sve svoje buduće životne odluke i odluke svoje djece.

Za žene u Saudijskoj Arabiji ovo su svakako važni pomaci, no ne treba zaboraviti da postoji još preduga lista stvari koje su im zabranjene i nezamislive u 21. stoljeću.

I dalje uvijek moraju biti u pratnji muškarca iz obitelji u javnosti, ne smiju upravljati osobnim automobilima, otvoriti bankovni račun, putovati, voditi samostalno poduzeće, podvrgnuti se određenim medicinskim procedurama bez prisutstva muškarca, moraju poštovati strog kodeks odijevanja, a pri kupnji ne smiju isprobavati odjeću.

Nikakve promjene još nisu predložene u vezi muškog skrbništva nad članicama obitelji, ali nakon ovih reformi  iščekujemo sljedeći potez usmjeren prema još većem povećanju ženskih prava. [Ž.V./K.J.]


Povezano