Objavljeno

Izostanak sankcija za nepoštivanje kvota pokazuje nedostatak političke volje

Ženska mreža Hrvatske povodom najnovije izjave DORH-a da nema zakonske osnove za sankcioniranjem stranaka koje na proteklim izborima nisu poštivale ženske kvote ističe da se ovim nastavlja sramotan odnos nadležnih tijela prema ravnopravnosti žena u politici, te se na taj način ugrožava položaj žena u društvu.

Podsjećaju da postoji zakonska osnova za postizanje zastupljenosti žena u tijelima političkog i javnog odlučivanja razmjerno njihovom udjelu u ukupnom stanovništvu. Svojom izjavom DORH unosi dodatnu pomutnju i odgađa primjenu jasnih zakonskih odredbi, dok s druge stane položaj žena u politici nikad nije bio gori.

Zakon o ravnopravnosti spolova (čl.15.st.2, a prema čl.12.st.1.) naime propisuje da se postupno povećanje podzastupljenog spola, odnosno obaveznu zastupljenost žena u tijelima političkog i javnog odlučivanja do razine udjela u ukupnom stanovništvu, mora postići najkasnije prigodom provedbe trećih redovitih izbora od dana stupanja na snagu ovoga Zakona. Zakon je propisao (čl.12.st.2) da se u tu svrhu imaju donijeti posebne mjere, obzirom da osjetna neuravnoteženost jednog spola postoji ako je njegova zastupljenosti u tijelima političkog i javnog odlučivanja ispod 40% (čl.12.st.3.). Zakon je odredio sankcije za stranke koje ne poštuju kvote (čl.35.).

 

Iako je od Zakona o ravnopravnosti spolova do danas održano  šest ciklusa redovnih izbora, te Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor donesena posebna mjera, odnosno propisana obveza ženskih kvota od 40% na izbornim listama, sankcije se niti jednom nisu primijenile. Jedini razlog za to je nedostatak političke volje za dosljednom provedbom zakona i primjenom načela ravnopravnosti spolova, kažu u ŽMH i isto osuđuju.

Nadležna državna tijela ne čine ništa da bi se položaj žena u politici stvarno poboljšao. Da se Zakon o ravnopravnosti spolova ozbiljno shvatio i da se odmah krenulo u njegovu primjenu puna ravnopravnost žena i muškaraca na svim razinama izvršne i zakonodavne vlasti u RH bi bila postignuta nakon trećih izbora provedenih od donošenja Zakona, a to su bili lokalni izbori 2013. godine.

“Stoga ponovo pozivamo na primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, te sankcioniranje političkih stranaka koje godinama uporno odbijaju razmjerno uključivanje žena u tijela političkog odlučivanja. Tražimo da DORH podigne prekršajne prijave protiv političkih stranaka i nezavisnih lista koje su nepoštivanjem propisanih kvota od 40% direktno diskriminirale žene i isključile ih iz izbornog procesa.


Povezano