Objavljeno

SAD: Izabrana prva Indijanka u povijesti za saveznu sutkinju

Diane Humetewa nova je savezna sutkinja u Arizoni i ujedno prva Indijanka u povijesti koja će izvršavati navedenu dužnost. Pobijedivši s rezultatom 96-0, ta je 50-godišnja pripadnica plemena Hopi postala tek treća Indijanac/ka u povijesti u sudačkoj saveznoj klupi.

Humetewa je ranije, u vrijeme predsjedništva Georgea W. Busha, obnašala dužnost državne tužiteljice za Arizonu, te bila sutkinja plemena Hopi i savjetnica i profesorica na državnom sveučilištu u Arizoni. Za saveznu sutkinju nominirao ju je američki predsjednik Barack Obama 2013. godine.

Indijanci se već dugo zalažu za povećanje zastupljenosti svojih pripadnika na pozicijama u državnim službama, osobito u onim dijelovima SAD-a u kojima živi velik broj domorodačkih plemena.

„Nadajmo se da je imenovanje Diane Humetewa samo početak odabira mnoštva Indijanaca u redove saveznih sudaca“, poručio je Chris Stearns (Navajo) koji je ranije služio kao savjetnik u Odboru za prirodne resurse, zaključivši kako je još uvijek premalo Indijanaca među saveznim sucima.

A da je Humetewa više negoli „besprijekorno kvalificirana“ za svoju novu ulogu potvrdio je i Nacionalni kongres američkih Indijanaca (NCAI)dodavši kako istinski cijeni napore Predsjednika i Senata u postizanju te povijesne potvrde.

Senator Jon Tester, predsjednik Odbora za indijanska pitanja, također je pozdravio nominaciju i izbor nove savezne sutkinje. „Diane Humetewa inspiracija je svim domorocima, osobito Indijankama diljem zemlje. Kao jedina Indijanka u aktivnoj službi na saveznoj klupi, Diane pruža prijeko potrebno znanje o kompleksnim pitanjima vezanima za savezne zakone i indijanski suverenitet“, zaključio je Tester. [M.T.] Huffingtonpost/IndianCountryToday


Povezano