Objavljeno

SAD: 93% žena optuženih za ubojstvo partnera žrtva obiteljskog nasilja

U svim diskusijama o obiteljskom nasilju jedna se perspektiva često  izostavlja, perspektiva osoba kažnjenih zato što su se branile od nasilja. Priče o pravnom sustavu koji kažnjava osobe koje su preživjele nasilje, braneći se nakon što im institucije nisu osigurale sigurnost, gotovo su nepostojeće, piše Bitch magazine.

Stanovnike/ce Floride je 2012. godine šokirala presuda Marissi Alexander, majci troje djece, koja je ispalila pucanj kao znak upozorenja kako bi spriječila suprugov napad. Marissa je osuđena na 20 godina zatvora zbog „teškog napada“,  a nakon uložene žalbe i velike podrške diljem zemlje uskoro će odslužiti zatvorsku kaznu, nakon čega ju čekaju još dvije godine kućnog pritvora. Njezina je priča obišla svijet, no postoji još bezbroj neispričanih priča čije su protagonistice u ovom trenutku iza rešetaka zbog samoobrane.

Istraživanje provedeno u kalifornijskom zatvoru pokazalo je da je 93% zatvorenica optuženih za ubojstvo partnera bilo sustavno zlostavljano od strane istih. Među njima, 67%  žena je izjavilo da se ubojstvo dogodilo u samoobrani ili pokušaju obrane vlastite djece. U njujorškim zatvorima 67% žena optuženih za ubojstvo bliskih osoba bile su žrtve tih istih osoba.

„Zašto nisu otišle?“ „Zašto ostaju?“, česta su pitanja u ovakvim raspravama, no period nakon napuštanja za njih je najopasniji. Sociologinja Elizabeth Leonard ističe da je rizik da budu ubijene 75% viši nakon napuštanja nego tijekom boravka u nasilnoj vezi. „Odlazak ne znači kraj nasilja“, napominje Leonard.

Ključni element je izostajanje adekvatne i pravovremene reakcije institucija. Naime, žrtve se često susreću s ignoriranjem policije, ne-privođenjem ili puštanjem nakon samo jedne noći provedene u pritvoru, a bezizlazna je i situacija kada je sam nasilnik ujedno i policijski službenik. ABC news objavio je da 70% prijava obiteljskog nasilja ne rezultira pokretanjem daljnjeg kaznenog postupka. [J.J.]

U nastavku proučite infografiku o partnerskom nasilju.

Izvor: Everydayfeminism


Povezano