Objavljeno

Istanbulska konvencija o borbi protiv nasilja nad ženama stupila na snagu

Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji , kojom se 14 europskih država obvezalo na poduzimanje konkretnih koraka u borbi protiv seksualnog nasilja i uznemiravanja, silovanja, uhođenja, obiteljskog nasilja, prisilnih brakova i genitalnog sakaćenja žena, ovog je mjeseca stupila na snagu.

Prema podacima Vijeća Europe u Velikoj Britaniji je prošle godine zbog obiteljskog nasilja smrtno stradalo 143 žena, u Italiji 134, a u Francuskoj njih 121. Također, Agencija Europske unije za temeljna prava početkom je godine izvijestila kako je trećina žena u EU doživjela neki oblik nasilja.

„Svi moramo djelovati sada, kako bi poboljšali živote mnogih mladih žena i djevojaka koje su izložene nasilju samo zbog njihovog roda“, izjavila je glavna tajnica Vijeća Europe Thorbjørn Jagland, pozivajući ostale članice Vijeća da potpišu i ratificiraju konvenciju.

Konvenciju, poznatiju kao ‘Istanbulska konvencija’, zasad je potpisalo 36 država, uključujući i Hrvatsku, a njih 14 ju je ratificiralo. Trenutno je na snazi u Albaniji, Andori, Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Portugalu, Srbiji, Španjolskoj i Turskoj, a od studenog i u Francuskoj, Mlati i Švedskoj.

Potpisnici Konvencije moraju omogućiti žrtvama seksualnog nasilja pristup uslugama koje bi im pomagale pri oporavku, uključujući pravno i psihološko savjetovanje, financijsku pomoć, obrazovanje, pomoć pri pronalasku mjesta za stanovanje i pri zapošljavanju. Isto tako, moraju otvoriti dovoljan broj odgovarajućih i lako dostupnih skloništa kako bi se osigurao siguran smještaj i aktivno pomoglo žrtvama, osobito ženama i djeci.

Budući da žene nisu jedine žrtve obiteljskog nasilja, Konvencija poziva na i zaštitni okvir za muškarce, djecu i starije osobe koje su bili izložene nasilju unutar obitelji. Ipak, žene su u daleko većem broju žrtve nasilja u obitelji, seksualnog zlostavljanja, diskriminacije na radnom mjestu, što ukazuje na široko rasprostranjenu rodnu neravnopravnost.

Obveza je država da prepoznaju neravnopravnost u svim oblicima i poduzmu mjere kako bi se spriječilo nasilje nad ženama, zaštitilo žrtve i procesuiralo počinitelje, stoji u Konvenciji. [M.B.] HuffingtonPost/WomenLobby


Povezano