Objavljeno

Kina priprema prvi nacionalni zakon protiv obiteljskog nasilja

Detalj s izložbe o obiteljskom nasilju i raspadu braka (Šangaj, 2007)

Kina je izradila nacrt zakona koji prvi put u povijesti zemlje formalno definira obiteljsko nasilje te koji će pojednostaviti dobivanje sudske zabrane prilaska.

Kim Lee , Amerikanka koja je postala poznata kao glas protiv obiteljskog nasilja u Kini nakon što je na društvenim mrežama objavila slike ozljeda koje joj je nanio suprug Li Yang, te 2013. godine postala dio kineske povijesti dobivši razvod zbog obiteljskog nasilja; izjavila je kako je bila izravno uključena u izradu ovog nacrta te prisustvovala sastancima u proteklih nekoliko godina.

Nakon što je izišla u javnost sa svojom pričom bila je zasuta porukama više od tisuću žena koje su htjele podijeliti svoja iskustva obiteljskog nasilja,te je o njihovim svjedočanstvima govorila na zakonodavnim sastancima kako bi i njihovi glasovi postali jedan od doprinosa ovom nacrtu.

Cilj novog zakona jest olakšati stjecanje sudske zabrane budući da se radi o procesu koji je trenutačno dug i mukotrpan. Lee je čekala 50 do 60 sati na policiji te više puta odlazila na sud iako je istovremeno primala prijetnje smrću od supruga.

“Ono što sam doživjela, a što doživljavaju i milijuni drugih žena, jest da mi policija kaže ‘Nije to ništa, to je obiteljska stvar, idite kući.’” Novi zakon zahtijevao bi da žena bude obaviještena unutar 48 sati o odobrenju ili odbijanju sudske zabrane prilaska.


Kim Lee

Nedavno izvješće ženske federacije All-China, organizacije za ženska prava povezane s Komunističkom partijom, ukazalo je da 40% kineskih žena u braku ili u vezi doživljavaju fizičko ili seksualno nasilje. Od onih žena koje su bile ispitane, a doživjele su obiteljsko nasilje, samo je 7% otišlo na policiju.

“Organizacije za ženska prava lobiraju za ovaj zakon već godinama,” rekla je Leta Hong Fincher, autorica knjige Leftover Women: The Resurgence of Gender Inequality in China. “Ono što je nedostajalo bio je nacionalni ali vrlo usmjereni zakon koji definira što je obiteljsko nasilje, kako se može spriječiti, kako se kažnjava počinioca te kako se štiti žrtva zlostavljanja, a to je ono što ovaj zakon napokon čini. Detaljniji je od bilo čega što smo do sada imali u Kini.”

Međutim, Hong Fincher upozorava kako nacrt ipak sadrži određene manjkavosti koje se ne bi smjele previdjeti. Naime, nacrt zakona trenutno se odnosi samo na vjenčane partnere isključujući tako LGBT zajednicu i nevjenčane partnere. Osim toga, jednom kada žena dobije sudsku zabranu, ima samo 30 dana da poduzme pravne radnje protiv svog partnera, što Fincher smatra prekratkim rokom.

“Istraživanja koja sam provela za svoju knjigu pokazala su mi da je odluka o razvodu ili poduzimanje bilo kakvih pravnih mjera za žene izrazito teška, te je ovaj zahtjev od samo 30 dana potpuno nerealan.”

Unatoč tome, autorica je optimistična kako će nacrt zakona podići svijest o obiteljskom nasilju u Kini koja je dugo ovaj problem tretirala kao nešto što je bolje ostaviti iza zatvorenih vrata doma. “Mnogi ljudi uopće ne znaju što je to obiteljsko nasilje. Čak i samo simbolički, vrlo je važno da je najviši sud u zemlji napisao i predložio ovaj zakon”, zaključila je. [P.B.] HuffingtonPost


Povezano