Objavljeno

Rodna ravnopravnost povezana s većom upotrebom kontracepcije

U znanstvenom časopisu Perspectives on Sexual and Reproductive Health objavljeni su rezultati istraživanja koje je utvrdilo kako je viša razina rodne ravnopravnosti povezana s višom razinom korištenja kontracepcije kod adolescenata. Istraživanje je provedeno u 33 zemlje.

Značaj rezultata je u tome što pokazuju da se u društvima koja prihvaćaju rodnu ravnopravnost kontracepcija smatra odgovornošću obaju partnera, a ne samo žena.

“Viša razina rodne ravnopravnosti pozitivno je povezana s korištenjem kontracepcije kod mladića i djevojaka,” stoji u članku. “Za svako uvećanje od 0,1 na skali ravnopravnosti porastao je izgled za korištenje kondoma pri zadnjem odnosu, kao i za korištenje pilule i dvostruke metode zaštite.”

Premda SAD nije bio uključen u istraživanje, naveden je kao primjer loše prakse budući da su žene najčešće te koje brinu o kontracepciji. Primjerice, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvještava isključivo o uporabi ženskih kontraceptiva, ne i muških.

No, s obzirom na to da bi planiranje obitelji trebalo biti zajednička odgovornost, Međunarodna federacija ginekologije i obstetricije (FIGO) proglasila je planiranje obitelji osnovnim ljudskim pravom – ono smanjuje rizik od siromaštva i pomaže održivosti ljudskih života. Pristup kontracepcijskim sredstvima, kao i odluke o njihovom korištenju, integralni su dio procesa planiranja obitelji.

“Kontracepcija spašava živote,” izjavio je profesor C. N. Purandare, predsjednik Međunarodne federacije ginekologa i opstetričara (FIGO). “Smanjenje smrtnosti majki može se postići planiranjem obitelji na način da omogućava prevenciju neželjenih trudnoća. To je ljudsko pravo.” [K.D.] Bustle…


Povezano