Objavljeno

Testirana muška kontracepcijska pilula koja uspješno ograničava aktivnost spermija bez nuspojava

Foto: Luis Molinero, Freepik

Znanstvenici su uspješno testirali “mušku pilulu” koja ograničava aktivnost spermija bez da pritom izaziva nuspojave.

U sklopu studije na Nacionalnom centru za istraživanje primata u Oregonu u SAD-u makaki majmuni su dobivali spoj poznat pod nazivom EP055, koji djeluje na protein na površini spermija, ograničavajući tako njegovu pokretljivost.

“Jednostavno rečeno, ovaj spoj otežava kretanje spermija, čime se značajno umanjuje mogućnost oplodnje,” izjavio je glavni istraživač Michael O’Rand. “To čini EP055 idealnim kandidatom za ne-hormonsku mušku kontracepciju.”

Svi majmuni koji su primili ovaj spoj potpuno su se oporavili nakon 18 dana. “Zaključno, EP055 nema dugoročni učinak na životinje,” stoji u istraživanju.

Jedine trenutno dostupne vrste muške kontracepcije su kondom i vazektomija, no znanstvenici se nadaju da će unutar desetak godina usavršiti nove sigurne i reverzibilne metode.

Druga potencijalna kontracepcijska sredstva za muškarce djeluju na proizvodnju sperme – ali ona utječu na hormone baš poput ženskih kontracepcijskih sredstava. Godine 2016. testirana je kontracepcijska injekcija koja je bila vrlo učinkovita ali sa značajnim nuspojavama, zbog čega je testiranje prekinuto.

Drugi spoj pod nazivom JQ1 uspješno je testiran na miševima, no potrebno je provesti nove testove kako bi se vidjelo hoće li uzrokovati probleme s plodnošću.

Uskoro bi trebalo početi i testiranje prvog kontracepcijskog gela koji značajno smanjuje broj spermija, no predviđa se da će proces testiranja trajati četiri godine. Independent


Povezano