Objavljeno

Znanstvenici/e korak bliže muškoj kontracepcijskoj piluli

Ispitivanje najnovijeg lijeka, koji nastoji suzbiti razine hormona koji pokreću proizvodnju spermija i testosterona u testisima, prošlo je s minimumom neželjenih nuspojava, čime su znatno povećane šanse za uvođenje muške kontracepcijske pilule.

Testirajući brojne pilule, injekcije i gelove, znanstvenici već godinama istražuju mušku kontracepcijsku pilulu kao alternativu kondomima i vazektomiji. Jednomjesečno istraživanje pokazalo je smanjenje razine hormona potrebnih za proizvodnju sperme kod muškaraca koji su uzimali dnevnu pilulu, što upućuje na to da je broj spermatozoida znatno smanjen.

„Cilj je proširiti mogućnosti kontracepcije i stvoriti izbor za muškarce kao što je to slučaj sa ženama. Zbog ograničenih opcija koje su trenutno dostupne muškarcima, zanemaren je velik broj potencijalnih korisnika“, za Guardian je rekla Stephanie Page, profesorica medicine i viša istraživačica na Sveučilištu Washington u Seattleu.

Pilula sadrži oblik progesterona koji blokira proizvodnju hormona LH i FSH potrebnih za stvaranje sperme. U njoj se nalazi spoj sličan testosteronu, ili androgen, koji uravnotežuje pad muških hormona uzrokovanih progestinom.

„Budući da je proizvodnja testosterona blokirana u testisima, djelovanje androgena u ostatku tijela održava „muškost“ negdje drugdje, podupirući fizičke karakteristike poput ćelavljenja, dubokog glasa, seksualnog nagona i funkcije te većeg udjela nemasnog tkiva“, ističe Page.

Četrdeset zdravih muškaraca sudjelovalo je u prvoj fazi istraživanja koja se odvila na Sveučilištu Washington i organizaciji LA BioMed. Deset dobrovoljaca primilo je placebo, dok je ostalima dodijeljena doza od 200 ili 400 mg lijeka,. Tijekom 28 dana svi su uzimali jednu tabletu dnevno uz hranu. Muškarci koji su uzimali lijek imali su znatno niže razine LH i FSH hormona u usporedbi s onima koji su uzimali placebo, što sugerira da je lijek kod njih smanjio ili zaustavio proizvodnju sperme.

Zabilježene su i neke nuspojave: četiri do šest muškaraca prijavilo je glavobolju, umor ili akne. Kod petorice je zabilježen smanjen libido, a dvojica su imala blagu erektilnu disfunkciju. Slične nuspojave pojavljivale su se i u prethodnim eksperimentalnim istraživanjima.

Viša istražiteljica u LA BioMedu, Christina Wang, kazala je da je ova studija kratko trajala te da su za uspješno zaustavljanje proizodnje sperme potrebna minimalno tri mjeseca. Wang ističe da je do sada dokazano kako lijek isključuje hormone koji kontroliraju funkciju testisa, no da je sljedeći korak izravno mjerenje pada proizvodnje sperme.

Prema znanstvenicima/ama, moglo bi proći još deset godina dok se muška kontracepcijska pilula ne pojavi na tržištu, ali potvrđuju da potražnja postoji.

„Muškarci imaju zaista ograničene mogućnosti kada je u pitanju reverzibilna kontracepcija. Kada muškarce pitamo o hormonskim pilulama, oko 50 posto ih je spremno isprobati ovu novu metodu. A kada pitate njihove partnerice, taj je postotak još veći“, zaključuje Wang. [A.Z.] The Guardian…


Povezano