Objavljeno

Rodna diskriminacija u školi reflektira se na izbor karijere i visinu plaće

Novo istraživanje organizacije Young Enterprise, otkriva da se djevojčice već u dobi od 16 godina počinju suočavati s diskriminacijom. Naime, preko trećine djevojaka, dobi između 16 i 18 godina navodi da su se u školi svjedočile rodnoj diskriminaciji, piše The Independent.

S druge strane, samo jedan od pet dječaka, ili 19%, smatra da danas postoje rodne podjele.

Istraživanje je otkrilo i razlike u školskom uspjehu. 36% djevojaka vjeruje da ih odnos društva prema njihovom rodu čini manje samopouzdanima zbog čega izbjegavaju liderske uloge, a četvrtina ih ističe da dječaci dominiraju u razrednim diskusijama.

Izvješće koje donosi Youth Enterprise otkriva i da se razlike koje se pojavljuju tijekom obrazovanja prenose na radno mjesto, pa tako postoji značajna rodna razlika u očekivanjima iznosa plaće pri prvom zapošljavanju.

Naravno, ističe se i opće uvjerenje da djevojkama nije mjesto u STEM-u, a Michael Mericieca, izvršni director Youth Enterprisea, ističe da “ako škole i poslodavci ne budu aktivno radili kako bi se ovo promijenilo, riskiramo samoispunjavajuće proročanstvo o malom broju žena koje razvijaju karijere u STEM-u, te većem broju žena na nisko plaćenim poslovima”.


Povezano