Objavljeno

Predstavljen web za edukaciju mladih o LGBT temama i diskriminaciji

Ove godine Hrvatska je imala priliku sudjelovati u međunarodnom projektu Visionary Youth kojeg su pokrenule organizacije Stiching art 1. (Amsterdam, Nizozemska) i Team Angelica (London, Engleska). Na projektu su sudjelovale organizacije koje se bave ljudskim pravima u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Sloveniji, Grčkoj, Makedoniji, Austriji i Hrvatskoj

Iz svake države koja je sudjelovala, odabrano je po 3-4 aktivista/ica čiji rad je vezan uz mlade osobe. Iz Hrvatske su na projektu sudjelovale četiri organizacije: QueerANarchive, Status M, LORI i K-Zona.

U sklopu projekta predstavljene su web stranice čija je svrha informiranje osoba i organizacija koji rade s mladima na otvaranju tema različitosti, LGBT problematika i bullyinga.

Prva internetska stranica, Diversity Europe, sadrži informacije, upute te video materijale koji su podijeljeni u tri odjeljka: bullying ili zlostavljanje, coming out i razgovori. Svaki odjeljak sadrži razne video uratke koji su popraćeni važnim pitanjima za poticanje rasprave. Tu su također i uvodna pitanja, dodatne vježbe, objašnjenja seksualnih i rodnih različitosti jednostavnim terminima te popis organizacija koje podupiru LGBT mladež u pojedinim zemljama.

Druga internetska stranica, Visionary Youth – Express Yourself, usmjerena je na video stvaralaštvo, te sadrži dva toolkita, od kojih se prvi bavi otvaranjem tema ‘Dom/Obitelj’, ‘Ulica/Škola’, ‘Tijelo’, ‘Seks’, ‘Strast’ i ‘Etikete’ kroz kratke videe koje su na zadane teme napravili/e mladi iz zemalja koje sudjeluju na projektu. Cilj prvog toolkita je lakše otvaranje tema o identitetima i njihovom društvenom prihvaćanju unutar različitih društvenih skupina te otvaranje rasprave o (ne)poštivanju tuđih rodnih, seksualnih, etničkih, vjerskih, političkih, subkulturalnih i ostalih identiteta. Drugi toolkit namijenjen je LGBT+ osobama i mladima koji se žele upoznati s LGBT+ temama te podržavateljima/cama koji/e se bave aktivizmom i ljudskim pravima,a u svoj rad žele uključiti i nove medije. Ideja toolkita je uputiti buduće voditelje edukacijskog programa u rad s mladima kroz formu videa. Učesnici na ovom projektu naučili su kako se kroz stvaranje videa mogu osvrnuti na probleme s kojima se LGBTIQ zajednica susreće u društvu, te informirati mlade općenito o načinima suzbijanja diskriminacije. Uz problemska područja, video forma se može dobro primijeniti i u svrhu prikaza životnosti LGBTIQ kultura i identiteta, što djeluje osnažujuće na (LGBTIQ) mlade uključene u projekt.

Sam projekt ima nekoliko faza, a hrvatske udruge partnerice sudjelovale su u završnom treningu koji se odvijao u Ateni od 5. do 9. rujna 2016. godine. Kroz tih pet dana, sudionici/e su prošli kroz različite edukacije o radu s mladima na temu ‘bullyinga’ te rodne i seksualne različitosti, trening rada s osobama koje su doživjele traumu te radionicu usmjeravanja i poticanja razgovora na spomenute teme. Osim toga, sudionici/e su prošli/e tehničku obuku koja im je potrebna prilikom rada s mladima u formi video stvaralaštva i novih medija.

Obje internetske stranice sadrže tekstove na engleskom, nizozemskom, slovenskom, grčom, makedonskom, njemačkom i hrvatskom jeziku.

Cilj pojekta je edukacija aktivista/kinja i svih koji u svom radu s mladima žele otvoriti LGBT+ teme koristeći se novim medijima, kako bi se smanjila diskriminacija te verbalno i fizičko zlostavljanje među mladima.

Povezano