Objavljeno

Rođeno prvo dijete nakon transplantacije maternice iz tijela mrtve donorice

Žena u Brazilu rodila je zdravu djevojčicu nakon što su joj kirurzi i kirurginje uspješno transplantirale maternicu iz tijela preminule osobe. Ovo je prvi put u povijesti da je zabilježen slučaj uspješne transplantacije maternice iz tijela mrtve donorice.

Desetak prijašnjih pokušaja takve transplantacije koji su se dogodili u SAD-u, Češkoj i Turskoj, završili su neuspješno.

U posljednjem je slučaju primateljica bila 32-godišnja žena koja je zbog rijetkog genetskog poremećaja rođena bez maternice. Maternica joj je presađena iz tijela 45-godišnje donorice koja je preminula od krvarenja iz mozga.

Kirurginje i kirurzi su proveli deset i pol sati na transplantaciji, povezujući vene, arterije, ligamente i vaginalne kanale. Po operaciji, anonimna primateljica dva je dana provela na intenzivnoj njezi prije no što je šest dana bila smještena na specijaliziranom transplantacijskom odjelu.

Primila je pet vrsta imunosupresivnih lijekova koji su za cilj imali spriječiti da tijelo odbaci organ te nekoliko vrsta tretmana koji su njenom tijelu trebali pomoći da se izbori s infekcijom i zgrušavanjem krvi. Sedam mjeseci kasnije, kada se maternica uspješno adaptirala u njezino tijelo, u nju je smještena oplođena jajna stanica.

Nakon trudnoće koja je trajala 35 tjedana i tri dana žena je na svijet carskim rezom donijela djevojčicu tešu 2,55 kila. Tijekom poroda transplantirana maternica uklonjena je iz njezinog tijela, a tom prilikom nije pokazala nikakve znakove abnormalnosti.

„Korištenje organa preminulih osoba mogla bi uvelike povećati pristup ovom tretmanu, a naši rezultati pružaju dokaz koncepta novih mogućnosti za žene koje imaju neplodne maternice,“ kazao je voditelj kirurškog tima Dani Ejzenberg s brazilskog Sveučilišta Sao Paulo.

„Prve transplantacije maternica iz tijela živih donorica bile su prekretnice u medicini, stvarajući mogućnost rađanja za mnoge neplodne žene koje imaju pristup prikladnim donoricama i potrebnim medicinskim ustanovama,“ objasnio je Ejzenberg. „Ipak, potreba za živom donoricom velika je limitacija pošto su takve donorice rijetke, a najčešće je riječ o voljnim članicama obitelji ili bliskim prijateljicama.“ [E.H.] Newscientist/Dailypioneer


Povezano