Objavljeno

Klinika Vrapče pokrenula program za očuvanje mentalnog zdravlja majki

Foto: Hollie Santos / Unsplash

Klinika za psihijatriju Vrapče pokrenula je program za očuvanje mentalnog zdravlja namijenjen rodiljama i majkama djece do dvije godine starosti. Podrška ovoj skupini žena stoji iza programa iza naziva programa Postnatal.

Postpartalni period nosi niz specifičnosti (bioloških, psiholoških i socijalnih) što zahtjeva specifičan, ciljani pristup ovoj skupini žena. Zdravlje majke značajno utječe na zdravlje djeteta te na njegov adekvatan psihološki razvoj, ali i na zdravlje čitave obitelji, zbog čega je očuvanje mentalnog zdravlja majki od velike važnosti za čitavu zajednicu.

Cilj programa je rana prevencija, rano prepoznavanje određenih psihičkih poteškoća, kao i njihovo liječenje, s naglaskom na anksiozne i depresivne simptome koje se u ovom periodu mogu pojaviti.

Program uključuje psihoedukativne grupe, grupni i individualni psihoterapijski rad, tehnike relaksacije, učenje socijalnih vještina, farmakološko liječenje.

Kroz psihoedukaciju obrađuju se neke od specifičnih tema vezanih za ovo razdoblje: specifičnosti odnosa majka-dijete u prvim godinama života, emocionalni izazovi ranog roditeljstva, emotivni razvoj malog djeteta, važnost podrške obitelji i šire sredine, specifičnosti promjene obiteljske dinamike nakon dolaska dijeteta, edukacija o zdravim stilovima života, edukacija o anskioznim i depresivnim simptomima.

Za program je potrebna D1 uputnica.

Kontakt telefon: 01/3713-266
e-mail: postnatal@bolnica-vrapce.hr


Povezano