Objavljeno

Rijeka dobila svoj prvi queer mural

Foto: PaRiter

Rijeka je dobila svoj prvi queer mural, koji je nastao u sklopu trećeg izdanja queer i feminističkog festivala Smoqua.

Mural su izradile riječke umjetnice Tanja Blašković, Nika Krajnović i Luisa Ritoša. Nalazi se u Kružnoj ulici, a njegova izrada se temeljila na neformalnom istraživanju Udruge za ljudska prava PaRiter pod nazivom “Što Riječani i Riječanke podrazumijevaju pod normalnim?”

Zaključile smo da bi to baš bilo super da ostane neki trajni trag u gradu koji se bavi temama queer i feminizma“, kazala je Tihana Naglić iz PaRitera za CroL.

Anonimno istraživanje bilo je provedeno u travnju tako što su u nekolicini riječkih kafića i knjižnica bile postavljene kutije s pitanjima koja su obuhvaćala pojam normalnosti u različitim kontekstima, kao što su obitelj, zajednica, ljudska prava, odijevanje i ponašanje u javnom prostoru.

Na temelju odgovora umjetnice su napravile mural. Iako u manjini, bilo je i negativnih odgovora, odnosno govora mržnje. Kad su postavile kutije s pitanjima, objašnjava Naglić, nisu imale očekivanja kakvi će odgovori biti. Bilo im je važno propitati pitanje normalnosti i društvenih normi te su zaključile da je najbolje na muralu osvanu odgovori koji potiču na razmišljanje.

Jako smo dugo razmišljale trebamo li staviti neke poruke koje u sebi sadrže mržnju. Bilo je problematično selektirati odgovore, a morale smo ih na neki način selektirati. Odlučile smo se za one koju su sveobuhvatni i koji potiču na razmišljanje“, rekla je Naglić za CroL.

Umjetnica Tanja Blašković je pak kazala da joj je jako bitno da se ovakve stvari događaju i da joj je drago sudjelovati u projektima koji se bave društvenim problemima vezanim uz ljudska prava ili feminizam.

“Mislim da je predivno što se dogodio trenutak traga s muralom kao ostavština queer i feminističkog festivala u samom centru grada, kazala je.


Povezano