Objavljeno

Revolucionarna prva dama Francuske

Inteligentna, neovisna, individualna, tvrdoglava, agresivna, hrabra, duhovita – sve su to atributi koji krase Valerie Trierweiler, ‘prvu damu’ Francuske.

Valerie je rođena 16. veljače 1965. godine, u obitelji Massonneau kao peto od šestero djece. Život joj nije bio nimalo lagan. Njezin otac, Jean Noel Massonneau, bio je invalid jer je kao 12-godišnji dječak ostao bez noge nagazivši na minu iz Drugog svjetskog rata. Umro je u 53. godini, kada je Valerie imala tek 21 godinu. Majka je pak radila za skromnu plaću na blagajni klizališta u Angersu.

No, Valerie je imala svoje ambicije i znala je što želi postići u životu. Već kao djevojka imala je prepoznatljiv stil odijevanja i prijatelji ju pamte kao lijepu djevojku za kojom su se mnogi okretali, ali ona nikada nije bila zainteresirana za pozornost koju joj je izgled donio. Umjesto toga, bila je nezavisna i jedna od rijetkih djevojaka koja je imala moped i uživala vozeći se njime po gradu.

Nakon magisterija političkih znanosti i novinarstva na prestižnoj pariškoj Sorbonni, počela je raditi za političke časopise. Ubrzo je postala renomirana politička novinarka, te se početkom 90-ih zaposlila u jednom od najuspješnijih i najutjecajnijih francuskih tjednika, Paris Matchu, gdje radi i danas.

Tijekom rada u Paris Matchu stekla je status borkinje za prava i poštovanje žena te je uz to veže i anegdota o šamaru koji je opalila svom kolegi zbog seksističkog komentara te pritom zaradila nadimak Rotwailler.

Uredu Paris Matcha zamjerila je što je, bez njenog znanja, objavio njezinu fotografiju uz naslov ‘Šarmantna Hollandeova imovina‘. Takav potez nije prošao bez oštrih kritika te je putem Twittera uredništvu sarkastično čestitala na seksističkom i uvredljivom naslovu objavljenom upravo na Međunarodni dan žena.

Valerie iza sebe ima dva braka i tri sina, a druženje s Francoiseom Hollandeom započelo je 2004. kada je kao novinarka Paris Matcha bila zadužena za praćenje Socijalističke stranke te je s Francoisom napravila nekoliko intervjua i službenih druženja.

Godine 2005., Francois i Valerie započinju tajnu ljubavnu vezu, dok je ona još bila u braku s Denisom Tierweilerom, a on živio sa Segolene Royal. No, Valerie započinje brakorazvodnu parnicu 2007., a iste godine Francois napušta Segolene nakon njene neuspješne kandidature za predsjednicu Francuske. Od tada veza Valerie i Francoisa postaje javna.

Valerie je, kažu analitičari, doprinijela da Hollande izgubi dvadesetak kilograma i da ga od neodlučnog i nedovoljno uvjerljivog političara učini liderom koji ima vrlo jasan nastup koji zrači pozitivnom energijom.

Kako je Valerie potpuno neovisna osoba, odlučila je zadržati svoj novinarski posao (iako je iz političke redakcije premještena u kulturu) bez obzira što je njen partner, Hollande postao predsjednik države. Kao ‘prva dama’ odbila je i ured i osoblje u Elizejskoj palači, te je zadržala svoj image neovisne žene.

Da bi s nekim živjeli i imali skladne odnose, ne morate se vjenčati, što pokazuje i odnos Valerie i Francoisa. Također, ne želi da je se zove ‘prvom damom’, jer joj se taj naziv čini zastarjelim. Tako je na pitanje francuskog novinara hoće li se udati za Francoisa u šali upitala: “Možda zbog dolaska pape?”

Da je Valerie potpuno slobodna i neovisna osoba govori i njezina potpora Olivieru Falorniu na Twitteru. Naime, Falorni je bio protukandidat Segolene Royal na nedavnim izborima, u gradu La Rochelleu.

“Samo naprijed, Olivieriu Falorni, koji nije izgubio povjerenje i koji se uz građane La Rochellea bori već niz godina u nesebičnom zalaganju”, napisala je Valerie na Twitteru, što je kasnije i potvrdila za agenciju France Presse.

Falorni je ljevičarski disident, nedavno isključen iz Socijalističke stranke zbog odbijanja da stane na stranu Segolene Royal kao kandidatkinje Socijalističke stranke u La Rochelleu. Čelnik Socijalističke stranke Jean-Marc Ayrault, pozvao je Falornia da se povuče iz utrke, ali je Falorni uzvratio: “Demokracija će imati zadnju riječ.”

Možda sve to ne bi bilo toliko sporno da sam Hollande nije dao potporu Segolene obećavši joj mjesto predsjednice Narodne skupštine ukoliko pobjedi. Bivša predsjednikova družica je na Valerienu potporu Falorniu ljutito izjavila kako traži da je se poštuje kao političarku te da bi ‘podršku predsjednika njoj kao kandidatkinji trebalo poštivati’.

Na upit novinara o potezu na Twitteru Valerie je odgovorila: “Imam pravo na slobodu. Imam jak karakter i neću ga se odreći.”

Budući da Valeriene izjave najbolje govore o njenoj osobnosti, individualnosti i neovisnosti, ali i hrabrosti, evo jedne za kraj: “Nisam se školovala da bi služila mužu. Cijeli moj život izgrađen je na ideji neovisnosti”.  Libela.org…


Povezano