Objavljeno

Poduzetnice optužile europarlamentarca Davora Škrleca za krađu projekta

Virtualni ženski poduzetnički centar danas je objavio priopćenje u kojemu navodi kako europarlamentalac Davor Škrlec njihov projekt besplatnih edukacija za poduzetnice lažno predstavlja kao svoj, čime krši intelektualno i projektno pravo vlasništva uz plagiranje. O čitavoj situaciji oglasio se i ured Davora Škrleca. 

Kako navodi Dubrovači vjesnik, Ured zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca organizirao je u utorak četvrti u nizu besplatni jednodnevni seminar za poduzetnice. Međutim, u objavi koju potpisuje voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, Sanela Dropulić, navodi se kako je Škrlec ovaj projekt ukrao te pritome kao predavačicu angažirao Ivanu Radić, s kojom Virtualni ženski centar još uvijek ima potpisan ugovor o suradnji na edukacijama.

Priopćenje Virtualnog ženskog poduzetničkog centra prenosimo u cijelosti: 

“Unatoč opetovanim upozoravanjima EU parlamentarcu Davoru Šrkelcu da ne krade naše projekte besplatnih edukacija koje smo idejno kreirali s prvim danom osnivanja Virtualnog ženskog poduzetničkog centra (01. 01. 2016 g.), te ih projektno počeli provoditi diljem Hrvatske, s više od 400 polaznica samo u 2016. godini, ostali smo neugodno iznenađeni nedavno održanom edukacijom u Hrvatskoj gospodarskoj komori – županijskoj komori Dubrovnik kao nastavku aktivnosti Davora Šrkleca po istovjetnom modelu i sadržaja kojega smo mi postavili znatno prije njega i s kojim je bio upoznat od samog početka održavanja istih. 

I to u isto vrijeme dok su mu puna usta prozivki o plagiranju, kršenju autorskih prava, nepoštivanja intelektualnog vlasništva, o čemu je čak i u Dubrovniku pričao.

O krađi projekta besplatnih edukacija Virtualnom ženskom poduzetničkom centru, koje smo Davoru Škrelcu predložili za zajedničku suradnju u ožujku 2016. godine, ovim putem obavještavamo javnost, a pokrenuli smo i sve korake pravne zaštite i procesa, s obzirom da smo upravo mi bili ti koji su postavili navedeni model edukacija.

O krađi smo upozorili i Hrvatsku gospodarsku komoru – županijska komora Dubrovnik koja mu je pružila domaćinstvo, ali do današnjeg dana nismo dobili od njih odgovor.

Osim krađe projekta, EU parlamentarac angažirao je kao predavača Ivanu Radić, koja s nama još uvijek ima potpisan ugovor o suradnji na edukacijama, uzimajući tako i predavača iz našeg fundusa, ugovorno obavezanog za suradnju s nama u ovom projektu koji ne smije raditi nelojalnu konkurenciju s obzirom na važeći ugovor s nama.

Projekt besplatnih edukacija Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, ponudili smo prošle godine na suradnju g. Davoru Šrklecu, baš kao i brojnim ostalim jedinicama lokalne samouprave i uprave, te brojnim sponzorima s kojima smo ostvarili suradnju i po istom modelu provodimo ih više od 14 mjeseci.

No nitko, ama baš nitko s kim smo uspostavili suradnju, osim g. Škrelca nije ukrao model i sadržaj edukacija, te se počeo kititi tuđim perjem govoreći da su to njegove edukacije, a ne Virtualnog ženskog poduzetničkog centra s kojima ih u suradnji provodimo.

Ovim putem upozoravamo javnost na kršenje intelektualnog i projektnog prava kojeg je EU parlamentarni zastupnik Davor Škrlec napravio održavanjem edukacija u Dubrovniku za poduzetnice u cijelosti prema ideji, projektnom nacrtu i provedbenim uputama Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, s kojim je dotični prošle godine održao u suradnji edukacije u Splitu, Zagrebu i Osijeku.

Ove godine, plagirajući naš projekt i kradući naše projektno vlasništvo odlučio je svojatajući neopravdano idejni koncept naših besplatnih edukacija krenuti u iste ističući da je riječ o njegovom projektu, zbog čega oštro osuđujemo ovo njegovo ponašanje, ističemo javnosti ovaj nemili slučaj te krećemo u pravni proces zaštite.”

Ured hrvatskog europalramentarca Davora Škleca oglasio se nešto kasnije, poslavši u medije reakciju kojom je optužbe gospođe Sanele Dropulić proglasio lažnima. Navedenu reakciju također prenosimo u cijelosti: 

“Nastavno na današnje priopćenje Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec želi skrenuti pozornost na javno iznesene neistine od strane gospođe Sanele Dropulić kako je projekt besplatnih edukacija za poduzetnice isključivo njena ideja i zasluga. Prije svega, model seminara i radionica nije ničije vlasništvo nego postoji kao uobičajeni oblik edukacija koje se provode i mogu se provoditi od strane bilo koje organizacije.

Konkretni seminar za poduzetnice održan u nekoliko hrvatskih gradova nastao je u zajedničkoj suradnji zastupnika Škrleca i gospođe Sanele Dropulić, u kojoj je Ured zastupnika Davora Škrleca operativno i tehnički vodio cijeli organizacijski proces, pripremao materijale, pozive, promociju, a gospođu Sanelu Dropulić kao predavačicu platio za izvršene usluge predavanja, kao i sve ostale troškove nastale u provođenju projekta.

Jedini cilj zastupnika Škrleca bio je poduzetnicama pružiti besplatne radionice koje su dostupne svima, a koje se inače naplaćuju. Optužujući za kršenje intelektualnog i projektnog prava, gospođa Dropulić svjesno manipulira činjenicama jer cijeli projekt nije nastao isključivo njenom zaslugom kao intelektualno vlasništvo, a pritom je ona kao partner u projektu bila plaćena za svoj doprinos. Budući da je gospođa Dropulić odlučila jednostrano prekinuti suradnju zbog neslaganja s modelom seminara koji je za cilj imao isključivo opću društvenu korist, već unaprijed dogovoreni seminar u Dubrovniku održan je samo zbog interesa poduzetnica čemu svjedoči i velika posjećenost.

Isto tako, važno je napomenuti kako je Ured zastupnika Škrleca odnosno grupacija Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu financirala izdavanje knjige ‘Ja (ne)mogu biti poduzetnica’ autorica Sanele Dropulić i Ivane Radić, koja je u 1000 primjeraka besplatno podijeljena poduzetnicama diljem Hrvatske. Kao jedna od autorica knjige Ivana Radić nastavila je suradnju s Uredom zastupnika Škrleca u održavanju spomenutog seminara u Dubrovniku.

Zastupnik Škrlec izražava žaljenje što je gospođa Dropulić reagirala na ovaj način i javno izmanipulirala činjenicama, usprkos svemu što je Ured zastupnika Škrleca učinio za promociju Virtualnog ženskog poduzetničkog centra i razvoj ženskog poduzetništva općenito. Seminari za poduzetnice u organizaciji zastupnika Škrleca financirani su javnim novcem Europskog parlamenta i kao takvi vlasništvo su građana, pripadaju društvu, a ne pojedincima.

Ivana Radić i Davor Škrlec, zastupani po odvjetničkom društvu Rački i kolege j.t.d.:

Dana 23. veljače 2017. godine u medijima internetski portali tportal.hr i index.hr objavili su priopćenje za medije kojim Virtualni ženski poduzetnički centar osnivača Udruge Zagrebinfo iz Zagreba, Ulica Milana Rešetara 5, a na inicijativu gospođe Sanele Dropulić, voditeljice centra iznosi neistine da g. Škrlec i gđa. Radić predstavljaju tuđe intelektualno vlasništvo kao svoje.

Naime, VŽPC je imao suradnju s tvrtkom Presentcommunications d.o.o., vlasništvo gđe. Ivane Radić, koja suradnja je prekinuta uključujući sve zajedničke aktivnosti krajem 2016. godine, o čemu je gđa. Dropulić i obaviještena. Svi projekti koji se koriste u spomenutim edukacijama od strane gđe. Radić i g. Škrleca isključivo su rezultat njihovog vlastitog rada i njihovo su autorsko djelo. Sporno priopćenje za medije je rezultat reakcije gđe. Dropulić na poziv na prestanak nanošenja štete gđi. Radić i g. Škrlec, a neki mediji koji su ga objavili nisu tražili odgovor od strane koja se napada. U slučaju daljnjih radnji od strane gđe. Dropulić kojima se nanosi šteta osobno gđi. Radić, g. Škrlec, njihovim tvrtkama, projektima i ugledu Republike Hrvatske u provedbi europskih projekata bezrazložno napadnuti bit će prisiljeni poduzeti odgovarajuće pravne radnje.”


Povezano