Objavljeno

Restorani u Saudijskoj Arabiji ograničavaju pristup ženama bez muške pratnje

Saudijska Nacionalna udruga za ljudska prava (NSHR) zatražila je od nekoliko vlasnika restorana u zemlji da skinu znakove koji zabranjuju ulaz neudanim ženama i ženama muškog skrbnika u njihove zalogajnice. Navodno su vlasnici restorana željeli stati na kraj posve “šokantnom” ponašanju žena.

Postavljanje znaka zabrane za neudane žene, vlasnik jednog od restorana opravdao je njihovim “nedoličnim” ponašanjem. Naime, za Al-Hayat je izjavio kako „brojni incidenti“ flertovanja izazivaju pomutnju. „Skinut ćemo znakove zabrane samo onda kada budemo sigurni da se ovakvi incidenti više neće događati u prostorima naših restorana“, izjavio je on.

U međuvremenu je glasnogovornik NSHR-a osudio postavljanje znakova tvrdeći da su oni u stvari ilegalni, zahtijevajući njihovo hitno uklanjanje.

“Ovi znakovi su protuzakoniti i odraz su mišljenja vlasnika restorana”, izjavio je za Saudi Gazette Al-Fakhri dodavši kako „restorani trebaju smisliti alternativna rješenja, ako se njihovi klijenti ponašaju neprimjereno“.

Žene u Saudijskoj Arabiji u javnosti moraju biti u pratnji muškarca iz obitelji i još uvijek ne smiju upravljati osobnim vozilima, tako da su restorani i kafići rijetka mjesta u kojima se Saudijke smiju družiti bez pratnje. Ne samo da bi zabrana predstavljala nepravdu, nego bi to bio nevjerojatno glup poslovni potez. Žene su već pozvale na bojkot restorana s natpisom “Zabranjen pristup neudanim ženama”, tako da, sretno s tim ilegalnim zabranama, vlasnici restorana. [A.V.] Jezebel


Povezano