Objavljeno

Religija – opijum za mase, a najčešći opijat religioznih: antidepresivi

Kažu, religija je opijum za mase, ali čini se da su najčešći opijati za vjernike antidepresivi. Naime, nova studija otkriva da se u državama SAD-a čija se populacija identificira kao vrlo religiozna koristi i najviše antidepresiva.

Utah je odavno savezna država sretne pilule u kojoj će građani dvaput vjerojatnije biti na antidepresivima nego opća populacija SAD-a. Ali niti ostatak država nije daleko iza toga. Od top-deset najvećih vjerskih država, devet imaju veću upotrebu antidepresiva od prosjeka. 

U Utah, Louisiani i Arkansasu, odnosno u drugoj, četvrtoj i petoj najreligioznijoj državi Amerike, 20 posto stanovništva je na nekom obliku antidepresiva, prema studiji farmaceutske firme iz 2006. godine.

Mississippi, prva najreligioznija država Amerike, Alabama (3.), Južna Karolina (6.), Tennessee (7.), Sjeverna Karolina (8.) i Oklahoma (10.) imaju natprosječnu stopu korištenja antidepresiva, s 15 do 17 posto građana koji ih koriste.

Od top-deset najvažnijih vjerskih država, samo Georgia nije nesrazmjerno ovisna. Na nacionalnoj razini, recepti za antidepresive iznose oko 14 posto.

Također, antidepresivi nisu jedini lijek koji se koristi u većini vjerskih država. U stvari, razina religioznosti je u korelaciji s ukupnom potrošnjom lijekova u tim državama- od deset najvećih vjerskih država u SAD-u, šest su također na listi top-deset najvećih potrošača lijekova. [A.L.] Salon…