Objavljeno

Rekordan broj žena u najsiromašnijim zemljama svijeta koristi kontracepciju

Izvješće globalne organizacije Family Planing 2020 otkriva kako čak 290.6 milijuna žena u najsiromašnijim dijelovima svijeta koristi suvremene metode kontracepcije, čime je u protekloj godini spriječeno otprilike 80 milijuna neželjenih trudnoća i oko 111 000 porođajnih smrti. Ipak, rekordna brojka nije ispunila očekivanja organizacije.

Nastavimo li ovim tempom, riskiramo da promašimo cilj i ostavimo milijune žena i djevojaka bez skrbi i usluga koje trebaju i zaslužuju. Uz tek pet godina preostalih do 2020., FP2020 i njezini partneri smjesta moraju poduzeti korake da ubrzaju napredak,” stoji u izvješću.

Organizacija je predvidjela 120 milijuna novih korisnica kontracepcije u razdoblju od 2012. do 2020. godine, međutim, zasad se radi o porastu od 24.4 milijuna.

Poražavajuća je činjenica da među 69 žarišnih zemalja, one s najvećom ženskom populacijom u reproduktivnoj dobi (poput Indije, Pakistana i Filipina) pokazuju tek neznatan pomak. Najveći napredak postignut je u južnoj Aziji (do 47%) te u istočnoj i južnoj Africi (do 22%).

Ostvarenje cilja do 2020. godine zahtijeva veća ulaganja, kako ističe stručnjakinja za reproduktivno zdravlje Jane Hobson:

“To znači prioritetizirati planiranje obitelji, zadržati ga na dnevnom redu, osigurati budžet za njega, iznaći sredstva za globalne proizvode, uhvatiti se u koštac s diskriminacijom koja spriječava posebno mlade ljude da dobiju usluge koje su im potrebne. Znači mijenjati društvena očekivanja i demonstrirati našu podršku javno tako da pristup svojevoljnoj kontracepciji temeljen na ljudskim pravima postane sastavni dio života za zajednice posvuda.” [S.M.] The Huffington Post


Povezano