Objavljeno

Redateljice obučene u kostime kobasica protestirale na filmskoj dodjeli nagrada

Jednu od najprestižnijih australskih dodjela filmskih nagrada prošlog je tjedna prekinulo 16 redateljica koje su kostimirane u gigantske kobasice protestirale zbog nedovoljnog broja nominiranih redateljica.

Članice Žena na filmu i televiziji (WIFT) iz New South Walesa na Australskoj dodjeli nagrada za kinematografiju i televiziju prekinule su televizijski prijenos događanja skandirajući ‘Zaustavite tulum kobasica’.

U videu koji je SBS World News objavio na Facebooku može se vidjeti kako redateljice prekidaju najavu dodjele, dijele letke s informacijama o prosvjedu, a zatim se kotrljaju po crvenom tepihu uzvikujući „Kobasice se valjaju“.

Sudionice protesta uzvikivale su „Gender roles not sausage rolls!“ („Ravnopravnost rodova, a ne parada hotdogova!“) dok su ih zaštitari odvodili s crvenog tepiha. U videu koji je Guardianova novinarka Steph Harmon objavila na Twitteru zabilježeno je kako zaštitar prilično agresivno odguruje jednu od sudionica. Predsjednica WIFT-a, Sophie Mathisen, izjavila je kako grupa nije bila iznenađena takvom reakcijom.

„Nijedna od sudionica nije bila ozbiljnije povrijeđena, samo su nas gurali naokolo“ napisala je Mathiesen u mailu koji je poslala Huffington Postu. „Znate, mislim da je ta količina adrenalina podrazumijevala da nećemo obraćati previše pažnje na takve reakcije.“

WIFT se zalažu za uvođenje kvota žena koje su zaposlene na filmu i televiziji u australskoj industriji zabave, a svoje zahtjeve podupiru istraživanjem koje je pokazalo da veći broj žena zaposlenih iza kamere osigurava i veću rodnu raznolikost na ekranu.

„Žene stvaraju više sadržaja nego ikada, a ovogodišnje nominacije, ne samo u igranim filmovima, već i u televizijskim kategorijama, uopće nisu odraz te činjenice, što je duboko sramotna i razočaravajuća situacija za instituciju koja pokušava proslaviti široki spektar ekranizacije“ kazala je Mathisen u priopćenju.

Za sve kojie razmatraju pokretanje vlastitih ‘kobasičarskih’ protesta, Mathisen je kazala kako je WIFT odlučio omogućiti iznajmljivanje kostima.

„Mislimo da je riječ o bitnom stavu i nadamo se da će se ovaj oblik protesta početi primjenjivati i u drugim problematičnim situacijama.“ rekla je. „Neravnoteža postoji u različitim industrijama, a ne samo u filmskoj, zbog čega je važno da počnemo reagirati na institucionalne predrasude i podignemo svijest o njima kako bi se industrije promijenile.“ [E.H.] 


Povezano