Objavljeno

Film “Murina” Antonete Alamat Kusijanović osvojio nagradu za najbolji debitantski film u Cannesu

Na svečanom proglašenju pobjednika/ca ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu održanom u subotu, 17. srpnja, film Antonete Alamat Kusijanović “Murina” dobio je prestižnu nagradu Camera d’Or, što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu.

Camera d’Or službena je festivalska nagrada koja se dodjeljuje najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.

“Murina” je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma “U plavetnilo”. Snimao se na Hvaru, Kornatima i na Koločepu.

Projekcija “Murine” održana je u Cannesu u dvorani Theatre Croisette, što je bila i svjetska premijera filma pred punim gledalištem i u prisutstvu redateljice Antonete Alamat Kusijanović, glumaca Danice Ćurčić, Gracije Filipović, Leona Lučeva i Jonasa Smuldersa te koscenarista Franka Graziana te ostale filmske ekipe: glumice Tatjane Filipović, kompozitora Evguenija Galperinea, producenta Danijela Peka, koproducenata Zdenke Gold i Jožka Rutara, montažera Vladimira Gojuna i kostimografkinje Amele Bakšić.

Reakcije publike i pozitivne ocjene kritike u inozemnim medijima bile su nagovještaj moguće prve velike nagrade ovome filmu. Film “Murina” u subotu je imao i svoju hrvatsku premijeru na Pulskom filmskom festivalu, nakon čega slijede projekcije na Sarajevo Film Festivalu, na Rabu, a potom i u kinima širom Hrvatske.

Zlatnu palmu na ovogodišnjem festivalu osvojila je pak francuska redateljica Julia Ducournau za film Titane, postavši tek druga žena u povijesti festivala koja je dobila ovo prestižno priznanje (prva je bila Jane Campion 1993. za film The Piano).


Povezano