Objavljeno

Ravnopravnost moguća samo uz univerzalno obrazovanje

U Južnoj Koreji, gradu Incheonu proteklog je tjedna održan Svjetski obrazovni forum 2015., koji je za cilj imao postaviti svjetske smjernice u području obrazovanja za narednih 15 godina. Na Forumu je sudjelovala i organizacija UN Women, na čelu s predsjednicom Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Osim generalnih iskaza o obrazovanju kao jednom od najbitnijih i najisplatljivijih ljudskih napora, ona je pažnju skrenula osobito na položaj djevojaka. Iako se u proteklih 15 godina vidi napredak bez presedana što se tiče rodne ravnopravnosti u obrazovanju (posebno u primarnom obrazovanju), posao nije ni približno gotov.

Najviše mladih završava tercijarno obrazovanje, negdje i više žena nego muškaraca, ali taj se progres ne pretvara u dovoljno poslove za žene, niti u puno ostvarenje njihovih prava.

Dvije trećine nepismenih ljudi na svijetu i dalje su žene, a stopa pismenosti najmanja je među djevojkama iz ruralnih krajeva, etničkih manjina i domorodačkih grupa. Deficit javnih usluga kao što su izvori čiste vode, zdravstveni/e radnici/e i ustanove za brigu o mladima ili starima, većinom biva nadoknađen od strane djevojaka i žena.

Zbog svih tih razloga, infrastruktura i makro-ekonomska politika su krucijalni za omogućavanje progresivnog puta za djevojke. Loša infrastruktura utječe na slabo zadržavanje djevojaka u sekundarnom obrazovanju. Također, utjecaj ima i to što diljem svijeta žene odrađuju dva i pol puta više neplaćene brige i kućanskih poslova nego muškarci.

Edukacija osnažuje žene i djevojke da uzmu kontrolu nad svojim životima te sudjeluju u razvoju svojih zajednica, kao izvršiteljice i kao korisnice promjena. [L.K.]UNWomen

                                                                                                                                             


Povezano