Objavljeno

Rastući broj žena iz Mianmara žrtve su trgovine ljudima u Kini, gdje muškarci žele da im rađaju djecu

Mianmarske i kineske vlasti zatvaraju oči pred rastućom trgovinom pripadnicama manjinskog naroda Kačin koje se prevoze preko granice i prodaju kineskim muškarcima koji ih siluju dok ne zatrudne, upozorava organizacija Human Rights Watch (HRW) u novom izvješću.

Kina se već godinama bori s teškom rodnom neravnotežom; udio žena u stanovništvu pada kontinuirano od 1987. godine. Istraživači procjenjuju da kao posljedica spolno selektivnih pobačaja, čedomorstva i zanemarivanja ženskih beba Kini “nedostaje” 30 do 40 milijuna žena.

Milijuni muškaraca danas nisu u mogućnosti pronaći partnericu, a došlo je i do porasta trgovine ženama preko granica susjednih, siromašnijih zemalja.

Mnoge Kačinke žrtve su trgovine ljudima jer su ih prodali njihovi rođaci, prijatelji ili ljudi kojima vjeruju, a koji im često obećaju poslove preko granice u Kini. Nažalost, prekasno shvate da su prodane u seksualno ropstvo.

“Moja je posrednica bila moja teta, uvjerila me da idem,” rekla je za Human Rights Watch žena koja je bila žrtva trgovine ljudima u dobi od 17 godina. U periodu od tri godine, HRW je razgovarao s gotovo 40 žrtava koje su pobjegle ili im je bilo dopušteno da odu nakon što su rodile, a mnoge od njih se još uvijek bore s psihičkim posljedicama.

Budući da mnogi muškarci sudjeluju u etničkim sukobima koji traju u Mianmaru od 2011., žene često postaju jedine hraniteljice u obitelji. Zbog nedostatka radnih mjesta i niskih nadnica, mnoge smatraju da nemaju izbora nego potražiti posao u Kini gdje su plaće veće čak i za ilegalne migrante.

“Mianmarske i kineske vlasti odvraćaju pogled dok beskrupulozni trgovci prodaju kačinske žene i djevojke u zatočeništvo, gdje su izložene zlostavljanju,” rekla je Heather Barr iz HRW-a. “Nestašica radnim mjesta i pravne zaštite učinila je ove žene lakim plijenom trgovaca ljudima, koji ne strahuju od sankcija ni s jedne strane granice.”

Mianmarska vlada izvijestila je o 226 slučajeva trgovanja ljudima u 2017. godini, ali stručnjakinje_ci su za Human Rights Watch izjavile_i kako vjeruju da je stvarni broj mnogo veći. [T.G.]


Povezano