Objavljeno

Rasprodana knjiga koja preporuča nasilje nad ženama

Lokalna knjižara u Torontu rasprodala je primjerke kontroverzne knjige ‘A Gift For Muslim Couple’, koja u velikom broju poglavlja govori o kontroliranju, obuzdavanju, kažnjavanju i fizičkom nasilju nad ženama.

Autor je Hazrat Maulana Ashraf Ali Thanvi, u predgovoru opisan kao plodan pisac koji piše o gotovo svim temama islamskog učenja. Knjiga je dostupna na islamskim online knjižarama, pa čak i na eBayu i Amazonu.

Već na početku neobičnog bračnog priručnika, autor navodi da bi “moglo biti potrebno zaprijetiti ženi ili ju čak fizički obuzdati”, kasnije savjetuje da “muž treba biti ljubazan prema ženi, čak i ako je ona glupa i ponekad spora” te navodi kako bi “žene trebale ispunjavati sve muževe želje te ne bi smjele napuštati kuću bez njegovog dopuštenja.”

Žene si također ”ne smiju dopustiti da budu neuredne”, a što se kažnjavanja tiče, autor preporučuje da “muževi grde svoje žene, tuku ih rukama ili štapom, uskraćuju im novac ili vuku za uši”, ali da bi se trebali ”suzdržati od pretjeranog fizičkog kažnjavanja”.

”Ovo je možda drugima neobično i novo, ali u islamskoj zajednici široko je rašireno mišljenje da muškarci trebaju tući svoje žene iako islamski vođe to negiraju”, tvrdi politički aktivist i pisac Tarek Fatah, koji smatra da bi vlasnika knjižare, koji je odbio komentirati ovaj slučaj, trebalo kazniti zbog prodaje takve knjige.

Torontosun.com… [I.S.]


Povezano