Objavljeno

Radnice stečajnom upravitelju blokirale pristup Adriji

Foto: Jure Mišković/CROPIX

Radnice zadarske tvrtke za preradu ribe Adria, u kojoj je u utorak pokrenut stečajni postupak, nastavile su i tijekom srijede s blokadom u krugu tvornice. S transparentima na kojima je pisalo: ‘Adria još nije propala dok mi živimo’, ‘Gospodo iz vlade, tko će vas hraniti?’, ‘I mi smo ljudi!’ i ‘Zadre, probudi se’ pojavile su se jučer ispred tvrtke, kako bi se borile za svoja radna mjesta.

Stečajni postupak nad dužnikom ADRIA d.d. Zadar otvoren je u utorak u 11 sati, a za stečajnog upravitelja je imenovan Dragan Bijelić iz Šibenika. Iako su radnice u početku stečaj same zatražile, nakon pojave strateškog partnera nadaju se da se gašenje tvornice može izbjeći.

Kako prenosi Jutarnji list, Bijelić ne vjeruje da se po pitanju ponovnog pokretanja proizvodnje išta može napraviti prije prvog ročišta vjerovnika koje je zakazano za 14. travnja.

“Dakle, tu bi se trebale donijeti takve odluke. Eventualno ako se pojavi neki konkretni prijedlog strateškog partnera, ali do tada, ja nisam u mogućnosti pokrenuti proizvodnju. Tvornica ne radi već pet mjeseci, nema zaliha, pitanje je i plasmana i tržišta, Podravka više nije partner, dakle poslovanje više nije realno”, rekao je Bijelić dodajući kako se sve vezano uz oporavak, mora dogoditi kroz stečajni postupak.

Podsjetimo, Adrija je dužna 82 milijuna kuna raznim vjerovnicima, od čega 11 milijuna državi, bez stečajne nagodbe u kojoj je utvrđeno dodatnih 4,3 milijuna kuna, te još 23 milijuna dugova prema bankama. Prema zadnjoj procjeni Hrvatske poštanske banke, vrijednost Adrije u nekretninama iznosi 113 milijuna kuna.

Oprema za preradu ribe i proizvodnju konzervi vrijedna je 32 milijuna, a potraživanja koje tvrtka ima iznose 20 milijuna kuna prema inozemnim i domaćim kupcima koja su utužena, ali i teško naplativa. Nakon pokretanja predstečajne nagodbe ima 10 milijuna kuna novih potraživanja. Libela


Povezano